Diskuse k článku

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více než stovka druhů a najdete mezi nimi jedlé, nejedlé, jedovaté i chráněné. Jste přesvědčeni, že se v nich skvěle vyznáte? Otestujte se.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L73i11b13o49r 19K87l43a36s22n13a 1192816634735

Jinak redaktoři by mohli průběžně opravovat informace v atlasu hub; co jsem se díval, tak jsou tam v celku zastaralé informace; někdy dost zásadně. Od změny latinského názvu až někdy i chyba v jedlosti/jedovatosti. Například Čirůvka zemní již není považována za jedlou, nýbrž za fakultativně jedovatou houbu.

0/0
12.6.2018 1:00
Foto

R91a26d10e80k 10H15a15n51k67a 8306767139133

Hřib žlučník se samozřejmě dá upravit tak, aby byl jedlý. Procedura to je ale velmi náročná a nevyplatí se.

+1/0
7.6.2018 13:41

L13i63b57o72r 19K52l82a40s91n30a 1782566224645

To se prý dá i much. červená , ale já bych to tedy neriskoval.

0/0
7.6.2018 13:54

A78l54o89i33s 11S68a30t42r92a34p24a 9484489145328

Muchomůrka červená má na Vysočině velmi málo jedu a je prý jedlá. Slyšel jsem o mnohých houbařích, kteří ji bez problémů jedli. Asi toho jedu tam opravdu bude velmi málo, protože si pamatuji z dětství, že babička z nich připravovala kašičku na trávení much.Hodně much jsem viděl, že se šli té kašičky najíst, ale neviděl jsem ani jednu pošlou.

0/0
8.6.2018 13:06

Z42d81e71n15ě84k 39H71r63u39b98ý 9384808432

Já to zkoušel jak s hřibem žlučníkem, tak ryzcem plstnatým.Ryzec se dal jíst, hořčák ne. Z hořčáka jsem taky zkusil vyrobit ruský zasol, pomocí mléčného kvašení by měl být poživatelný, nebyl.

Kvíz 60% to je ostuda. Dotaz pro všechny, není hřib smrkový na ilustrační fotce? Já myslel, že ot. č 3 je chyták, tak jsem odpověděl, že pouze pod listnáči.

0/0
7.6.2018 17:50
Foto

R10a95d30e34k 87H50a35n95k76a 8956747449813

Jasně, na té titulní je hřib smrkový. Tak já jsem tu proceduru se žlučníkem ještě nezkoušel, jen jsem vycházel z poznatků od Hagary a Smotlachy, kteří o tom psali.

Jinak dobré je usušit si hřib peprný a rozemlít si ho. Funguje výborně jako pepř.

0/0
8.6.2018 9:49

Z69d69e33n57ě70k 13H78r18u58b47ý 9174518372

Ano hřib peprný suším a přidávám do jídla jako koření, ale nemelu ho. Díky za radu, zkusím rozemlít.

0/0
8.6.2018 13:16

T34o17m89á59š 34N72e87t86o41l96i13c89k60ý 1970773355642

100%

+2/0
7.6.2018 10:16

Z84d96e69n12ě68k 12H40r81u38b35ý 9114348512

Gratuluju.

+2/0
7.6.2018 17:50

L57i23b81o59r 25K28l16a27s71n12a 1562946384725

3 chyby. Nachytal mě křemenáč krvavý (znám ho jako dubového) , koloděj x kovář si pletu a u toho s bílým kloboukem jsem tipnul satana.

0/0
6.6.2018 21:53
Foto

R29a67d19e14k 10H81a92n61k19a 8806357649143

Koloděj síťka, kovář šupinky. Satan má rudou nohu.

+3/0
7.6.2018 13:43

L58i77b94o46r 85K61l89a48s88n17a 1102816594285

Děkuji. To s Satanem mě nenapadlo, ale je to taky způsobené tím, že jsem ho nikdy na živo neviděl

0/0
7.6.2018 13:55
Foto

R47a23d93e23k 16H40a39n20k23a 8296307119523

Tak já jsem satana poprvé našel před asi 4 lety v Dymokurech. Je to vyloženě teplomilný hřib.

+1/0
8.6.2018 9:46

J57i95ř13í 11S34o59u23č56e48k 5766647709429

U toho kováře jste v podstatě odpověděl správně. Většina příruček vydaná před první světovou válkou uvádí druh se síťkou jako kovář a bez síťky jako koloděj. František Smotlacha to po válce otočil a svůj omyl propagoval tak mocně, že se ujal. Poslední, kdo tomu vzdoroval, byl Albert Pilát tuším v malém černém Atlasu hub, který maloval Otto Ušák.

+2/0
8.6.2018 15:51
Foto

L47e33n40k59a 18M31a50t62o54u48š25k67o28v34á 9740487636759

Vzhledem k tomu, že poznám pouze žampión, mochomůrku červenou a choroše, tak mi to bylo v tomto kvízu o hřibech k ničemu. 20 %.

0/0
6.6.2018 17:48

J25i83ř19í 41P52e84r15n74i31c45a 6712980454384

Tak v lese sbírejte raději jen maliny a ostružiny. Tam se snad nespletete ;-D

+1/0
10.6.2018 13:53

Najdete na iDNES.cz