Diskuse k článku

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více než stovka druhů a najdete mezi nimi jedlé, nejedlé, jedovaté i chráněné. Jste přesvědčeni, že se v nich skvěle vyznáte? Otestujte se.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L58i39b82o30r 84K74l72a57s66n54a 1532786204295

Jinak redaktoři by mohli průběžně opravovat informace v atlasu hub; co jsem se díval, tak jsou tam v celku zastaralé informace; někdy dost zásadně. Od změny latinského názvu až někdy i chyba v jedlosti/jedovatosti. Například Čirůvka zemní již není považována za jedlou, nýbrž za fakultativně jedovatou houbu.

0/0
12.6.2018 1:00
Foto

R49a50d97e28k 89H30a27n95k23a 8316467119723

Hřib žlučník se samozřejmě dá upravit tak, aby byl jedlý. Procedura to je ale velmi náročná a nevyplatí se.

+1/0
7.6.2018 13:41

L95i40b39o48r 64K98l43a89s68n42a 1912906854885

To se prý dá i much. červená , ale já bych to tedy neriskoval.

0/0
7.6.2018 13:54

A18l31o26i46s 21S94a21t27r40a76p26a 9624979565458

Muchomůrka červená má na Vysočině velmi málo jedu a je prý jedlá. Slyšel jsem o mnohých houbařích, kteří ji bez problémů jedli. Asi toho jedu tam opravdu bude velmi málo, protože si pamatuji z dětství, že babička z nich připravovala kašičku na trávení much.Hodně much jsem viděl, že se šli té kašičky najíst, ale neviděl jsem ani jednu pošlou.

0/0
8.6.2018 13:06

Z17d46e28n21ě77k 42H28r28u88b54ý 9454308592

Já to zkoušel jak s hřibem žlučníkem, tak ryzcem plstnatým.Ryzec se dal jíst, hořčák ne. Z hořčáka jsem taky zkusil vyrobit ruský zasol, pomocí mléčného kvašení by měl být poživatelný, nebyl.

Kvíz 60% to je ostuda. Dotaz pro všechny, není hřib smrkový na ilustrační fotce? Já myslel, že ot. č 3 je chyták, tak jsem odpověděl, že pouze pod listnáči.

0/0
7.6.2018 17:50
Foto

R17a58d16e41k 10H21a94n78k75a 8206507899553

Jasně, na té titulní je hřib smrkový. Tak já jsem tu proceduru se žlučníkem ještě nezkoušel, jen jsem vycházel z poznatků od Hagary a Smotlachy, kteří o tom psali.

Jinak dobré je usušit si hřib peprný a rozemlít si ho. Funguje výborně jako pepř.

0/0
8.6.2018 9:49

Z65d62e22n84ě66k 51H96r81u32b23ý 9794228532

Ano hřib peprný suším a přidávám do jídla jako koření, ale nemelu ho. Díky za radu, zkusím rozemlít.

0/0
8.6.2018 13:16

T70o89m41á71š 11N90e45t14o68l33i45c25k50ý 1120773685962

100%

+2/0
7.6.2018 10:16

Z94d38e65n21ě78k 15H42r32u12b47ý 9474368922

Gratuluju.

+2/0
7.6.2018 17:50

L77i93b86o39r 31K63l16a74s29n15a 1842866424275

3 chyby. Nachytal mě křemenáč krvavý (znám ho jako dubového) , koloděj x kovář si pletu a u toho s bílým kloboukem jsem tipnul satana.

0/0
6.6.2018 21:53
Foto

R95a44d63e73k 38H84a36n84k24a 8106737659563

Koloděj síťka, kovář šupinky. Satan má rudou nohu.

+3/0
7.6.2018 13:43

L19i68b63o52r 18K20l89a38s57n85a 1282486704935

Děkuji. To s Satanem mě nenapadlo, ale je to taky způsobené tím, že jsem ho nikdy na živo neviděl

0/0
7.6.2018 13:55
Foto

R77a89d52e77k 78H61a18n97k68a 8386187629103

Tak já jsem satana poprvé našel před asi 4 lety v Dymokurech. Je to vyloženě teplomilný hřib.

+1/0
8.6.2018 9:46

J17i63ř92í 23S72o74u53č47e21k 5756957739969

U toho kováře jste v podstatě odpověděl správně. Většina příruček vydaná před první světovou válkou uvádí druh se síťkou jako kovář a bez síťky jako koloděj. František Smotlacha to po válce otočil a svůj omyl propagoval tak mocně, že se ujal. Poslední, kdo tomu vzdoroval, byl Albert Pilát tuším v malém černém Atlasu hub, který maloval Otto Ušák.

+2/0
8.6.2018 15:51
Foto

L13e68n20k25a 24M12a44t17o45u42š45k31o22v56á 9580507406549

Vzhledem k tomu, že poznám pouze žampión, mochomůrku červenou a choroše, tak mi to bylo v tomto kvízu o hřibech k ničemu. 20 %.

0/0
6.6.2018 17:48

J89i18ř13í 35P45e44r22n53i93c33a 6822110924774

Tak v lese sbírejte raději jen maliny a ostružiny. Tam se snad nespletete ;-D

+1/0
10.6.2018 13:53

Najdete na iDNES.cz