- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
ale nejvíc mi chutnají sušená rajčata z Kauflandu za 299 Kč/kg. Občas mají akci za 199. Nikde jsem nejedla lepší, ani v Itálii, ani ve Španělsku. Nevím, odkud jsou (musím zjistit), ale vlastní vyrábět nehodlám, protože bych stejně chtěla chuťově stejná jako kupuji.
co teď dál? jakože mám nahřát olivový olej, do toho dát třeba lístky bazalky- může být čerstvá nebo sušená? a zavřít a dát do temna?
Na vaření bohatě (když už musíte tak blbnout s oliváčem) stačí obyčejný. Virgin se vyznačuje velmi silnou chutí (pro někoho i nepříjemnou) právě proto, že byl zpracován za studena, jen lisování.
A mimochodem mrkněte třeba do Bulharska, ta nádherná slunečnicová pole. Opravdu mi to tu přidá, jako olivová lobby, asi kuchař co v televizi prohlásí, že smaží jedině na extra vergin dostane pro svůj podnik olej na rok zdarma. Jedl někdo klasický (ať již telecí, vepřový či z kapra) řízek na oliváči a porovnal ho s tím na čistém oleji oleji bez přirozené přidavné pachuti, nebo dokonce na sádle? Pokud ano,
Středomořská kuchyně nestojí svou zdravostí jen na olivovém oleji a nejlépe nejkvalitnějším (čti nejdražším). Je založena na mnohem větším množství zeleniny a mořských plodů a ryb. Jezte tolik zeleniny a ryb jako oni, dělejte to na másle (to dělají i v Itálii) či sádle a uvidíte, že to v něm není.
Ve chvíli, kdy olivový olej zahřeje, je pod úrovní řepkového či stolního (nejhnusnějšího) oleje. To jen Češi mají pocit, že jsou světový, když na oliváči smaží řízky a topinky :D :D :D
Jo, ja blbec si myslel, ze tehdy nejkrasneji voni. Asi zacnu delat pastu pomidorini na slunecnicovem.
Po sušených rajčatech se můžu utlouct. Osobně rozhodně dávám přednost slunečnicovému oleji - mnohem víc vynikne chuť sušených rajčat, než v olivovém oleji. Rajčata je potřeba řádně proložit kořením - dávám bazalku, rozmarýn, jalovec muškátový ořech a trošku česneku - s česnekem opatrně, aby se zase nepotlačovala chuť rajčat.
Po delším skladování je olej naprosto vynikající do salátů a těstovin...
Sakra, dostal jsem z toho hlad
.....jak orbu traktorem můžete sami nahradit rýčem a motykou ! Zpátky, kupředu ni krok! Kdo má dnes čas sušit se s rajčatama, i když se teď dala koupit za 9korun kilo.
Nakrájíš rajčata na plátky, dáš na plechy, strčíš na zahradu. Kolik času ti zabere tahle práce, kterou navíc můžeš dělat s dětmi a hezky si přitom pokecat, a kolik "výlet" do Tesca?
jen to slunko chybí na červenou barvu, zelené jíst nebudu
možná na Moravě, já si musím vystačit se zelenými, hydpoponicky vypěstovanými rajčaty z Billy. Tahle "rajčata" by snad ani usušit nešla.
Mám je v Praze a rostou jak vzteklý. A to se s nima nijak nepiplám.
Sklenička sušených rajčat stojí asi 80–150 Kč. Na dvě menší skleničky potřebujete téměř dvě kila. Kilo rajčat koupíte asi za 30 korun (pokud nemáte zahrádku a chtěli byste využít letních nižších cen). Navíc použijete ještě více než deci oleje – kvalitní koupíte asi za 200 Kč za litr. Připočtěte ještě elektrickou energii a zjistíte, že prakticky nevyplatí.
Tak počítejme - 60Kč za 2kg rajčat (pominu to, že teď se prodávají za 14-20Kč/kg), 60Kč za 3dl olivového oleje (pominu to, že i opravdu kvalitní se dá koupit za cca 140Kč). Takže 60Kč + 60Kč za dvě skleničky, čili 60Kč za skleničku. Autorka jasně píše, že aspoň trochu kvalitní se pohybují od 80Kč za skleničku, takže to znamená, že by za usušení 2kg rajčat musela dát 40Kč za elektřinu, tzn. 10kWh. Zajímalo by mě, jakou má troubu, která za hodinu sušení na 60°C spotřebuje 1kWh, aby se dostala s cenou na ty nejlevnější kupované.
Sečíst pár čísel do dvou set jsme se učili na ZŠ. Možná je dnes jiná doba a učí se to až na Matfyzu.
vážně se mi nezdá, že by v jedné malé skleničce bylo kilo rajčat....