Belgicko-nizozemská banka Fortis.

Belgicko-nizozemská banka Fortis. - Banka Fortis. | foto: Profimedia.cz

Země Beneluxu zachraňují banku Fortis

  • 5
Globální finanční krize otřásla další evropskou bankou. O víkendu se jednalo o převzetí nebo prodeji belgicko-nizozemského bankovního a pojišťovacího gigantu Fortis. Nakonec jej ale zachrání země Beneluxu injekcí ve výši 11,2 miliardy eur. Každý stát za to získá 49 procent v národní divizi Fortisu.

Po zprávách o znárodnění britské banky Bradford & Bingley jde v krátké době o další případ, kdy evropskou banku zasáhly problémy způsobené úvěrovou krizí v USA.

Od prodeje banky nebo její části ABN AMRO se po víkendovém jednání upustilo a banku zachrání vlády Beneluxu. Ty zároveň vymění vedení banky a jmenují nové členy. ABN Ambro, kterou banka získala loni, se Fortis zbaví.

Belgie nalije do banky 4,7 miliardy eur, Nizozemsko čtyři miliardy a Lucembursko 2,7 miliardy eur.

Banka Fortis se údajně potýká s nedostatkem kapitálu, který není schopna sama řešit. Ústav je závislý na mezibankovním sektoru, ostatní banky se ale v poměrně nejisté době zdráhají prostředky půjčovat.

Akcie banky Fortis se v minulém týdnu propadly až o pětinu a jsou na nejnižší úrovni za posledních 15 let. Problémy Fortisu mají původ hlavně v loňské akvizici ABN AMRO, kterou Fortis koupil spolu s Royal Bank of Scotland a Banco Santander.

Hodnota banky prudce klesla
Celá transakce Fortis finančně vyčerpala a hodnota banky kvůli otřesům na trzích v současnosti nedosahuje ani ceny, kterou konsorcium bank zaplatilo za ABN AMRO. Odborníci v současnosti odhadují hodnotu Fortisu na 14 miliard eur (342 miliard Kč), za ABN AMRO přitom konsorcium zaplatilo 24 miliard eur.

Fortis má mimořádně silnou pozici v Belgii, kde je největším zaměstnavatelem ze soukromého sektoru. V bance má účet přes 1,5 milionu domácností, tedy téměř polovina země.

Vše o bankovní krizi