Steve Wozniak

Steve Wozniak | foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec na doživotí. Zakladatel Applu je stále na výplatní pásce firmy

  • 24
Čtyřicet let poté, co Steve Wozniak spoluzakládal Apple, je pořád oficiálně jeho zaměstnancem. Počítačový inženýr pronesl nečekané doznání během panelové diskuse před publikem v Sillicon Valley.

Překvapivou skutečnost odhalil 67letý programátor během panelové diskuse v muzeu počítačové historie v kalifornském Mountain View. „Jsem jediná osoba, která je na výplatní pásce od prvního dne,“ citoval jeho slova server CNBC.

Wozniak založil Apple společně se Stevem Jobsem v roce 1976 a sehrál důležitou roli ve vývoji prvních modelů počítačů. Wozniak účastníkům diskuse připomněl  aktuální organizační strukturu společnosti, která ho inspirovala k černému humoru. Prohlásil, že jeho nadřízeným je stále Steve Jobs a dodal: „Jelikož umřel, nemůžu být propuštěn.“ Jobs zemřel v roce 2011.

Před publikem, v němž sedělo několik stovek lidí, včetně bývalých zaměstnanců firem Hewlett-Packard nebo Intel, Wozniak tvrdil, že jeho dnešní výplata od Applu představuje pouze malý zlomek toho, co vydělával kdysi na vedoucí pozici.

Panelová diskuse uvedla předpremiéru dokumentárního filmu o Sillicon Valley, který v březnu odvysílá stanice Discovery Science Channel.

Apple je v současnosti nejhodnotnější společností na světě, podle serveru Statista dosáhla v minulém roce jeho tržní hodnota 752 miliard dolarů. „Nezaložili jsme firmu kvůli vydělávání peněz,“ říká Wozniak, který Apple definitivně opustil v roce 1985 poté, co se společnost dle jeho slov „posledních pět let ubírala špatným směrem“. Následně prodal většinu svých akcií.