Banka Goldman Sachs.

Banka Goldman Sachs a další finanční instituce v americké New Jersey. | foto: Profimedia.cz

Vyšetřování bankéřů z Goldman Sachs nahrává zastáncům větší regulace trhu

  • 51
Ještě v listopadu minulého roku si šéf banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein liboval, že on a jeho bankéři svou činností "konají Boží dílo". Nyní by se měl muž, v jehož rysech řada Američanů rozpoznává ryzí esenci nezřízené touhy po zisku, dát na modlení. Bude potřebovat pomoc na nejvyšších místech, aby přežil boj na dvou frontách zároveň.

První bitevní linii načrtla americká Komise pro cenné papíry, která v pátek oznámila, že začne Goldman Sachs vyšetřovat za machinace s cenou finančních produktů navázaných na rizikové hypotéky.

Podle úřadu bankéři vydávali tyto cenné papíry a zároveň stanovovali jejich cenu tím, že domluvili společný postup s hedgeovým fondem Paulson & Co. – ten svými obchody jejich hodnotu srážel. Podle hlídačů bank jde o jasný střet zájmů, na kterém hedgeový fond vydělal nejméně jednu miliardu dolarů (necelých 19 miliard korun).

Argument pro Obamu

Případ Goldman Sachs rezonuje v Kongresu, kde zákonodárci projednávají návrh nové regulace pro banky a jiné obchodníky s cennými papíry. Republikánská menšina se snaží pravidla zmírňovat, zatímco demokraté jim nález Komise předhazují jako jasný důkaz, že je třeba Wall Streetu držet řetěz pěkně zkrátka.

V bezpečí nejsou ani pobočky banky v Evropě – britský premiér Gordon Brown a německá kancléřka Angela Merkelová už potvrdili, že praktiky Goldman Sachs prověří i u sebe doma. O vlastní žalobě na Goldman uvažuje německá banka IKB, která se kvůli cenným papírům od americké banky stala první evropskou obětí hypoteční krize v USA.

Akcie velkých evropských bank v čele s Deutsche Bank a UBS včera v obavách z rozšíření vyšetřování prudce klesaly. Cenné papíry Goldman Sachs se v pátek propadly o třináct procent a strhly s sebou do červených čísel celou newyorskou burzu. Investoři nervozitu nevydýchali ani přes víkend, a tak se akcie nejziskovější banky na Wall Streetu topily v minusu také v průběhu včerejšího obchodování.

Obvinění Komise pro cenné papíry rozhoupalo pod Blankfeinem židli tak, že si "nejnenáviděnější bankéř USA" musí připadat jako na rozbouřeném moři – kromě úředníků mu možná půjdou po krku vlastní lidé, kterým v lednu rozdal za krizový rok 2009 na bonusech dohromady 16,2 miliardy dolarů (304 miliard korun).

Až se Komise obrátí se svým obviněním na soud a až se bude Blankfein zpovídat před porotou, podřízení udělají ze svého šéfa a jeho nejbližších spolupracovníků obětní beránky, na které svedou všechno zlé.

"Z Goldman Sachs se nyní stane fackovací panák za všechny nemoci finančního světa," řekl agentuře Bloomberg analytik Matt McCormick z investiční společnosti Bahl & Gaynor Inc. A není ani vyloučené, že Komise tažení "za čistý Wall Street" rozšíří i na jiné bankovní domy.