ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: wikipedia.com

Nerušte plavbu, dáme vám kapesné, lákají firmy zákazníky na výletní lodě

  • 45
Vypuknutí epidemie nemoci COVID-19 na některých výletních lodích přimělo cestující změnit své plány. Mnozí plavbu ve strachu z nového koronaviru ruší. Společnost Princess Cruises, kterou nedávno proslavily dvě lodě v karanténě, kvůli tomu změnila pravidla pro stornování a změnu termínu cesty. Pasažérům, kteří svou cestu nezruší, navíc nabídne štědré kapesné.

Princess Cruises je jednou z těch společností, které se rozhodly poskytnout svým zákazníků větší flexibilitu. Díky změně v rezervačních a stornovacích podmínkách mohou cestovatelé přerezervovat své cesty, aniž by přišli o peníze. 

Princess Cruises obvykle cestujícím, kteří zruší plavbu, účtuje 50 až 100 % z ceny zájezdu jako storno poplatek podle toho, jak dlouho před začátkem cestu odvolají. Nyní jim částku za stornovací poplatek nabízí jako kredit pro budoucí plavbu. 

Například zákazníkovi, který kvůli koronaviru zrušil výlet za 1000 dolarů (22 952 Kč), by propadlo 500 dolarů (11 476 Kč). Nyní ovšem těchto 500 dolarů dostane v kreditu na další plavbu s Princess Cruises, píše server Quartz.

Investoři na ústupu

Cestujícím, kteří si rezervovali plavbu s odjezdem od 6. do 31. května a svou platbu nezruší, navíc společnost nabízí vouchery na 100 až 200 dolarů (2 295 až 4 590 Kč). Vouchery, jejichž hodnota se odvíjí od délky pobytu, mohou využít k útratám na lodi podle svého uvážení. 

Podobnou možnost mají i cestující na dalších lodích. Zákazníci Disney Cruise Line, kteří mají rezervovaný odjezd v termínu mezi 9. a 31. březnem, mohou změnit svou rezervaci až do dne nástupu a získat 100 % ceny zpět ve formě kreditu na příští platbu. Kredit má platnost 12 měsíců od původního data plavby, uvádí CNN. 

Lodní společnost Carnival Cruise Line ztratila od začátku února téměř 40% své tržní hodnoty.

Princess Cruises a další výletní lodě si budou muset pomáhat všemi možnými způsoby. Zejména poté, co ředitel amerického Národního ústavu alergických a infekčních nemocí Anthony Fauci v neděli v rozhovoru pro NBC News doporučil hlavně starším lidem, aby se vyhýbali výletním lodím. 

Podobnou radou se řídí i investoři na burzách. Hodnota akcií mateřské společnosti Carnival Cruise Line od začátku února ztratila téměř 40 % své tržní hodnoty.