Porsche Panamera GTS

Porsche Panamera GTS | foto: Porsche

Volkswagen ovládne Porsche, kupuje druhou polovinu firmy

  • 13
Společnost Volkswagen získá plnou kontrolu nad výrobcem sportovních vozů Porsche. Za podíl 50,1 procenta zaplatí 4,46 miliardy eur, tedy asi 114 miliard Kč. Bude tak vlastnit sto procent stuttgartské automobilky.

Transakce by měla být dokončena do 1. srpna, oznámily firmy. Porsche kromě peněz získá i kmenovou akcii VW. Postup je rychlejší, než očekávali odborníci, zároveň umožní oběma firmám, aby z transakce neplatily daně. 

Pokud je totiž součástí obchodu i výměna akcie, nejedná se formálně o prodej firmy Porsche, ale "jen" změnu vlastnické struktury. Web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že běžně v takovýchto obchodech neputují mezi firmami peníze, vzájemně si mění akciové podíly. Možnost převedení jedné akcie a miliardové sumy je sice neobvyklá, ale legální, uvedl FAZ.

Porsche se mělo desátou značkou koncernu Volkswagen stát už loni. Spojení podniků však bylo odloženo kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen už nyní v Porsche vlastní téměř polovinu, tedy 49,9 procenta. Po koupi 50,1 procenta bude stoprocentním vlastníkem. 

Koncern, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Společnost Porsche SE použije příjem skoro 4,5 miliard eur z velké části na vyrovnání svých dluhů z minulosti. Jejich velká část paradoxně vznikla, když se Porsche před čtyřmi lety snažilo ovládnout Volkswagen.

,