ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Slovenský Volkswagen požádal zaměstnance, aby vrátili část odměn

  • 406
Bývalí zaměstnanci slovenské divize německého Volkswagenu musí automobilce vrátit část odměn vyplacených za loňský rok. Společnost je o to požádala v dopise. Za chybu se firma omluvila a uvedla, že šlo o softwarovou chybu.

„Přišel mi dopis od Volkswagenu, abych jim vrátil část odměny, i když tam už nepracuji,“ řekl slovenskému deníku Nový Čas, který o situaci jako první informoval, jeden z bývalých zaměstnanců bratislavského závodu. 

V dopise ho společnost žádá, aby na její účet vrátil 118 eur, v přepočtu přibližně 3 021 korun. Současným zaměstnancům automobilka odečte rozdíl z odměn za letošní rok. „Je nám líto vzniklé situace a opakovaně jsme se za ni dotčeným omluvili,“ uvedla mluvčí Lucia Kovarovič Makayová. 

Podle Makayové automobilka vyplácí odměnu za hospodářský výsledek na základě kolektivní smlouvy každý rok na začátku května dohromady s dubnovou výplatou. 

„Za rok 2018 dosáhla tato odměna průměrné výše 1 630 eur (41 736 korun, pozn. red.). Dostali ji všichni tarifní zaměstnanci, kteří ve Volkswagen Slovakia pracovali v roce 2018,“ řekla Makayová.

Slovenská média s odvoláním na vyjádření advokáta napsala, že bývalí zaměstnanci Volkswagenu by měli neprávem obdrženou částku odměn vrátit. V opačném případě by firma mohla bezdůvodné obohacení vymáhat. 

Volkswagen Slovakia je v zemi jedním z největších zaměstnavatelů. Začátkem roku zaměstnával závod zhruba 14 tisíc lidí. V uplynulých měsících však zhruba 3 000 zaměstnanců propustil (psali jsme zde).

,