Platební karta Visa

Platební karta Visa | foto: Profimedia.cz

Korporátní šikana a ničení konkurence. Evropská komise vyšetřuje Visu

  • 3
Evropská komise vyšetřuje společnost Visa. Vydavatel platebních karet totiž čelí obvinění, že porušuje pravidla hospodářské soutěže a dopouští se diskriminace. Kvůli novým poskytovatelům internetových plateb, kteří se snaží nalákat zákazníky na velmi rychlé platby, má navíc Visa potíže s jejich kontrolováním ohledně praní peněz a podvodů.

Visa coby největší hráč na trhu platebních karet a elektronických plateb vydává také licence podnikům, které zákazníkům poskytují digitální peněženky. Mezi nimi je například i společnost Paypal.

Visa a další velké platební společnosti udělují licence za předpokladu, že společnost splňuje požadavky týkající se praní špinavých peněz a dalších kontrol chránících před možnou internetovou finanční kriminalitou. Na důležitost licencí letos v létě upozornil například i skandál společnosti Wirecard.

Visu obvinila i australská společnost iSignthis, která se zabývá platbami elektronickými měnami. Podle ní Visa potlačuje malé firmy, které se zabývají finančními technologiemi. Finanční gigant totiž iSignthis nejprve licencoval, ale minulý měsíc licenci stáhl. „Je to korporátní šikana. Vyřazují konkurenci, která se jim svou velikostí nemůže rovnat,“ říká výkonný ředitel iSignthis John Karantzis.

„Pracujeme s celou řadou fintech a start-upů, abychom jim poskytli otevřený přístup k naší globální síti. Vítáme nová řešení a nové způsoby, jak mohou lidé provádět elektronické platby a jak je mohou obchodníci přijímat, s výhradou zajištění bezpečnosti a pohodlí, které naši zákazníci od společnosti Visa očekávají,“ obhajuje firmu mluvčí společnosti Visa.