Smaragd se jménem Inkalamu byl nalezen v největším smaragdovém dole na světě v...

Smaragd se jménem Inkalamu byl nalezen v největším smaragdovém dole na světě v Zambii | foto: Gemfields

V Zambii objevili zelený zázrak. Smaragd váží přes 5 tisíc karátů

  • 42
V největším smaragdovém dole na světě v Zambii nalezli těžaři smaragd o hmotnosti 5 655 karátů. Vysoce kvalitní průhledný drahokam s názvem Inkalamu bude vydražen na aukci v Singapuru příští měsíc.

„Objev tohoto výjimečného drahokamu je důležitým momentem jak pro nás, tak pro smaragdový svět obecně,“ okomentovala v tiskové zprávě říjnový úlovek Elena Basagliová, odbornice na drahé kameny ze společnosti Gemfields, která je majoritním vlastníkem dolu Lufwanyama. Pětadvacetiprocentní podíl drží zambijská státní firma Industrial Development Corporation of Zambia.

Nový nalezenec, který nese název Inkalamu, byl pojmenován v africkém jazyce bemba. To v překladu znamená lev. Pojmenovávání neopracovaných smaragdů je tradicí, která je vyhrazena jen pro nejvzácnější a nejpozoruhodnější kousky.

Zvířecí názvy

Podle magazínu MiningReview žádné oficiální záznamy o názvech hrubých drahokamů neexistují. Své vlastní jméno však dostaly přibližně dva tucty těchto vzácných zelených kamenů o hmotnosti více než tisíc karátů. Naposledy společnost Gemfields pojmenovala smaragd v roce 2010 Insofu neboli slon.

Zvířecí názvy dává společnost vzácným kamenům kvůli spolupráci s neziskovými organizacemi na ochranu volně žijících zvířat.

Důlní oblast v Zambii se v posledních měsících ukázala jako zvláštně úrodná. Těžaři zde objevili několik významných krystalů. Žádný z nich ale neměl tak jasnou a průsvitnou barvu jako Inkalamu. 

V Brazílii vykopali monstrózní smaragd, ocenili ho na deset miliard

Cena nově objeveného smaragdu nebyla dosud zveřejněna. „Hodnotu výjimečně velkých smaragdů je na rozdíl od diamantů obtížné odhadnout,“ píše Mining Review.

Rostoucí obliba smaragdů

Ceny smaragdů však v posledních letech rostou. Podle agentury Bloomberg  je důvodem jejich vzrůstající obliba. Společnost Gemsfield vsadila na výraznou propagaci a trh se smaragdy se snaží rozšířit. Dříve byly tyto kameny dolovány spíše jednotlivci než velkými společnostmi, tudíž maloobchodníci neměli konzistentní nabídku. 

„Zažíváme výrazně rostoucí zájem po vysoce kvalitních zambijských smaragdech, ato především ze strany velkých evropských značek. Obdivují jejich bohatou barvu a jedinečnou průhlednost. To jsou vlastnosti, které jsou mezi smaragdy unikátní,“ dodává Basagliová