FDIC očekává, že počet krachů bank bude růst i v příštím roce, protože oživení bankovního oboru zaostává v USA za oživením ekonomiky.

FDIC očekává, že počet krachů bank bude růst i v příštím roce, protože oživení bankovního oboru zaostává v USA za oživením ekonomiky. | foto: Profimedia.cz

V USA již padlo 124 bank, nejnověji malá banka na Floridě

  • 7
Počet zkrachovalých bank v USA se tento týden rozšířil o malou floridskou banku Commerce Bank of Southwest Florida. Ta se stala již 124. zkrachovalou bankou v letošním roce. Vklady banky převezme Central Bank of Stillwater. Uvedla to Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Úřad nezdůvodnil krach banky, ale malé banky krachují téměř každý týden kvůli problémům se splácením úvěrů. Majetek Commerce Bank činil 79,7 milionu USD (asi 1,4 miliardy Kč) a celkové vklady 76,7 milionu USD. Banka měla pouze jednu pobočku. Ta se v pondělí otevře jako pobočka Central Bank. Krach bude stát FDIC 23,6 milionu USD.

FDIC očekává, že počet krachů bank bude růst i v příštím roce, protože oživení bankovního oboru zaostává v USA za oživením ekonomiky. Úřad odhaduje, že celkové náklady na krach bank se v letech 2009 až 2013 vyšplhají na 100 miliard USD.

FDIC příští týden plánuje tiskovou konferenci, na které oznámí zisky bankovního průmyslu za třetí čtvrtletí. Poskytne také informace o stavu fondu pojištění bank a o tom, kolik institucí je na jejím seznamu problémových bank. Na konci druhého čtvrtletí bylo na seznamu 416 bank, napsaly agentury AP a Reuters.

V celém loňském roce bylo v USA uzavřeno 25 bank, v roce 2007 to byly jen tři banky. Někteří pozorovatelé však dodávají, že letošní krachy zatím stále výrazně zaostávají za rekordem z doby finanční a úvěrové krize na konci 80. let minulého století. V samotném roce 1989 zkrachovalo v USA 534 bank.

,