Analytici očekávali snížení jen na 0,5 procenta. Ilustrační foto.

Analytici očekávali snížení jen na 0,5 procenta. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

USA v boji proti recesi snížily základní úrok téměř na nulu

  • 202
Americká centrální banka v boji s hospodářskou recesí vytáhla jeden z posledních velkých trumfů. Bankéři snížili klíčovou úrokovou sazbu na úroveň "nula až čtvrt procenta", což je nejnižší úroveň v historii vůbec. Analytici tak výrazné snížení neočekávali.

Fedu, jak se národní bance říká, už tedy fakticky došly zbraně k oživování hospodářství USA prostřednictvím snižování úrokových sazeb. Problémem zůstává strach ze ztrát: banky nejsou ochotné peníze půjčovat, investoři dál hromadí americké státní dluhopisy, i když některé přinášejí téměř nulový výnos. Dolar kvůli tomu vůči lépe úročenému euru i koruně ztrácel, oslabil.

Fed tak zřejmě přistoupí k nákupu státních, či dokonce soukromých dluhopisů přímo od investorů. Tento krok, který lze přeložit jako tištění nových peněz, by mohl svou velikostí (může jít o stovky miliard dolarů) přesvědčit investory a banky o dostatku volných peněz.

Bernanke již 1. prosince avizoval, že by k podobným opatřením mohli centrální bankéři sáhnout – prohlásil, že se Fed zaměří na "dodávání likvidity". To znamená, že se pokusí rozhýbat ekonomiku USA další finanční injekcí, která přesvědčí banky, aby začaly půjčovat.

Vše o bankovní krizi

Fed se snaží snižováním úroků zmírnit recesi, která americkou ekonomiku sužuje už celý rok. Od září 2007 se základní sazba snížila o 4,25 procentního bodu na jedno procento.

Pondělní údaje o listopadovém propadu průmyslové výroby a dnešní nová rekordní minima trhu bydlení ukázaly prohlubování recese a podtrhly nutnost dalších zásahů.

Navíc se prohlubují deflační tendence, kdy spotřebitelské ceny v listopadu klesly rekordním tempem 1,7 procenta. Další pokles cen by pro hospodářství USA znamenal vyšší nezaměstnanost a hlubší ekonomický propad.