Socha Svobody v New Yorku (20.května 2015)

Socha Svobody v New Yorku (20.května 2015) | foto: AP

Spojené státy ztrácejí turisty, na vině je i Trumpova politika

  • 119
Časy, kdy Amerika v pohodlí čekala, až přijedou zahraniční turisté a utratí tam všechny své peníze, jsou nenávratně pryč. Turistům se do Ameriky nechce. Jejich počty v posledních dvou letech rychle klesají. Situaci ještě zhoršila Trumpova protiimigrační politika. Turismu ale neprospívá ani silný dolar.

Spojené státy a Turecko jsou jedinými místy mezi desítkami globálních turistických destinací, které bojují s poklesem zahraničních turistů. V době, kdy se ostatní země, včetně Austrálie, Kanady, Číny nebo Velké Británie, těší z návalu turistů, je to znepokojující zpráva, informovala agentura Bloomberg.

Minulý týden americké ministerstvo obchodu oznámilo, že útraty turistů v loňském roce klesly o 3,3 procenta, což odpovídá ztrátám ve výši 4,6 miliard dolarů a 40 tisíc pracovních míst.

Podle zjištění Americké asociace pro cestování klesl podíl USA na mezinárodním cestování na dlouhé vzdálenosti v loňském roce na 11,9 procent. Ještě v roce 2015 přitom byl 13,6 procent. Znamená to, že USA přišly o 7,4 milionu návštěvníků a jejich útraty ve výši 32,2 miliard dolarů. Průměrný dálkový turista stráví v USA 18 nocí a utratí tam 4 400 dolarů.

Situace podnítila 10 obchodních sdružení, včetně Obchodní komory Spojených států a Národní asociace restaurací, k vytvoření skupiny, jejíž cílem je z USA znovu vytvořit populární turistickou destinaci.

Turisty odrazuje politika

Členové sdružení v úterý představili návrh, který má podnítit Trumpovou administrativu k přijetí přívětivější vízové politiky a přístupu při zajišťování bezpečnosti hranic. Sdružení upozorňuje na to, že většinu turistů odradila Trumpova protiimigrační politika.

V uplynulém roce si Trumpova administrativa posvítila na bezpečnost na hranicích a zavedla tvrdší zákony pro přistěhovalce. Jednou z prvních iniciativ Trumpa byl zákaz vstupu do země turistům ze sedmi zemí, ve kterých převládá muslimská populace.

Jak uvedla německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle, pokles byl nejvýraznější mezi cestujícími z Afriky a Středního východu. Zatímco počet západních Evropanů, kteří v roce 2017 navštívili USA, klesl o 2 procenta, počet turistů z Afriky se propadl o 30 procent a ze Středního východu dokonce o 40 procent. Počet návštěvníků z Mexika klesl skoro o 10 procent.

Rezervační portál pro muslimské turisty HalalBooking v roce 2017 také nezaznamenal žádný růst. „Ve všech ostatních zemích se turismus zdvojnásobil nebo ztrojnásobil. Jen v USA se snížil,“ sdělil Deutsche Welle mluvčí portálu Ufuk Secgin. Podle něj je to kvůli nedůvěře Trumpovy administrativy vůči muslimům. „Myslím, že mnozí z našich zákazníků se rozhodli do USA nejet, protože očekávali problémy a hněv,“ dodal Secgin.

„Amerika není vítěz, když zaostáváme za našimi globálními konkurenty. Naším cílem je, aby se Amerika stala nejbezpečnější a nejnavštěvovanější zemí na Zemi,“ řekl prezident US Travel Roger Dow.