ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Mosa Meat

Den nezávislosti se Američanům podraží. Ceny potravin stouply až o 36 %

  • 39
Ve Spojených státech amerických se blíží tradiční připomínka Dne nezávislosti. Pro Američany jde o jeden z nejdůležitějších svátků v roce, se kterým jsou obvykle spojeny i velké oslavy. Ty se ale letos podle americké farmářské asociace citelně prodraží. Cena některých potravinových položek v USA totiž meziročně stoupla až o 36 procent.

Analytici farmářské asociace pro agenturu Bloomberg uvedli, že meziroční tempo růstu cen potravin v USA bylo největší od roku 2012, kdy se tyto údaje začaly po celé zemi shromažďovat. Cena mletého hovězího masa stoupla o 36 procent a podobný růst vykázala třeba i chlazená kuřecí prsa.

Celkově mohou Američané počítat s tím, že se jejich tradiční oslavy s ohledem na nákup potravin prodraží oproti loňskému roku o 17 procent.

V roce 2021 se však tyto náklady na nákup potravin oproti roku 2020 o jedno procento snížily. Během jednoho kalendářního roku se však mnohé věci po celém světě změnily.

Celosvětově došlo k velkému růstu cen pohonných hmot nebo i klíčových zemědělských meziproduktů. Negativně se na tom podepsala i válka na Ukrajině, která ochromila zemědělské dodavatelské řetězce. Kvůli velkému zdražení zemního plynu se mnohem vyšší ceny dotkly třeba i hnojiv.

Slazené limonády a burgery zdražily o 22 procent

Američané se tak při svých nejbližších nákupech musí připravit na to, že třeba slazené limonády či hamburgery meziročně zdražily o 22 procent. I kvůli velmi negativním cenovým výkyvům klesla spotřebitelská nálada v USA na historické minimum a objevují se první předpovědi o tom, že Spojeným státům americkým se v případě citelného poklesu spotřeby amerických domácností nevyhne ani hospodářská recese.

Ne všechny potraviny ale v uskutečněném průzkumu americké farmářské asociace zaznamenaly velké cenové skoky. Cena jahod se totiž třeba meziročně propadla o šestnáct procent a mírně zlevnil třeba i prodávaný plátkový sýr.

Den nezávislosti je v Americe známý jako „The Fourth of July“ a připomíná přijetí Deklarace nezávislosti Spojených států dne 4. července 1776, kdy byla vyhlášena nezávislost na Velké Británii. Je všeobecně spojován s přehlídkami, grilováním masa, pivem, pikniky, baseballovými zápasy, velkolepými ohňostroji a dalšími událostmi, ať už veřejnými či soukromými, které oslavují historii, vládu a tradice USA.