Jiří Diviš u soudu ve švýcarské Bellinzoně

Jiří Diviš u soudu ve švýcarské Bellinzoně | foto: Kateřina Koubová, iDNES.cz

Uhlobaroni nechtějí dát švýcarskému soudu údaje o svých financích

  • 12
Většina obžalovaných v kauze Mostecké uhelné společnosti odmítla na vyzvání švýcarského soudu předložit vyplněný formulář o své finanční situaci. Jejich advokáti jako důvod uvedli obavy, aby to proti nim nemohlo být použito v ČR.

Soudce Jean-Luc Bacher tento týden už několikrát připomínal obžalovaným, aby dodali formuláře o své osobní a finanční situaci.

Advokát Jiřího Diviše dnes uvedl, že jeho klient vzhledem k tomu, že má stálé bydliště v Monaku, nemůže daňové přiznání dodat. V Monaku se nevybírají přímé daně.

Soudce se zeptal, zda tedy Diviš odmítá dokumenty odevzdat, ale advokát řekl, že prostě nemůže. Bacher vyjádřil přesvědčení, že Diviš bydlel dříve i někde jinde a mohl by tedy dodat daňové přiznání odjinud. Jeho obhájce nepřistoupil ani na tuto variantu. Diviš pochází z bývalého Československa ale emigroval do Švýcarska a je švýcarským občanem.

Zástupce Petra Krause zdůvodnil odmítnutí svého mandanta obavou, aby proti němu nemohly být údaje o jeho finanční situaci zneužity během vyšetřování kauzy MUS v ČR. Krausův obhájce ale ujistil soudce Bachera, že odmítnutí není namířené proti němu. "Nebojte se, nevzal jsem si to osobně," poznamenal soudce.

Poté oznámil odmítnutí dodat informace o finanční situaci obhájce Marka Čmejly. Zdůvodnil to oběma argumenty - obavami ze zneužití informací o jeho finanční situaci při českém vyšetřování i bydlištěm v Monaku.

Nakonec se připojil advokát Antonína Koláčka s tím, že jeho klient se již dostatečně vyjádřil při své výpovědi před soudem před dvěma týdny. Koláček tehdy zeširoka odpovídal na otázky o své osobní situaci a po kratším zvažování odpověděl i na dotaz na svůj majetek. Odhadl tehdy, že činí osm až deset miliard korun, pokud se započítají i peníze obstavené ve Švýcarsku v souvislosti s procesem.

Jeho odmítnutí tedy nesouvisí s Monakem? Zeptal se soudce Bacher. Ne, můj klient bydlí v Říčanech v České republice, řekl obhájce. "Velmi dobře," uzavřel soudce.