Zkrachovalou banku Credit Suisse převzal další švýcarský ústav UBS, aby...

Zkrachovalou banku Credit Suisse převzal další švýcarský ústav UBS, aby zabránil globálnímu finančnímu chaosu. | foto: Shutterstock

Banka UBS je ve ztrátě kvůli nákladům na převzetí problémové Credit Suisse

  • 1
Největší švýcarská banka UBS vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu v přepočtu osmnáct miliard korun. Mohou za to náklady ve výši 48 miliard korun spojené s převzetím konkurenční Credit Suisse. Analytici očekávali menší ztrátu, zhruba deset miliard korun, ale bez zahrnutí dopadů převzetí vykázala UBS zisk přes devatenáct miliard korun.

„Credit Suisse rychle začleňujeme a v prvním celém čtvrtletí po akvizici jsme po očištění o jednorázové vlivy dosáhli ziskovosti,“ uvedl generální ředitel UBS Sergio Ermotti.

Credit Suisse se letos v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

Řešení se stalo vůbec prvním spojením dvou globálních a systémově významných bank. UBS se po akvizici snaží dosáhnout stability.

Divize správy majetku skupiny získala v uplynulém kvartálu půl bilionu korun nových finančních prostředků; analytici ze společnosti Goldman Sachs očekávali, že to bude o 40 procent méně.

Banka UBS od akvizice spravuje aktiva přesahující 115 bilionů korun. Pomocí vyšších než tržních úroků z vkladů se snaží zotavit z odlivu peněz klientů z Credit Suisse. Snaží se také udržet ty klienty, kteří se mohou snažit rozložit riziko vyplývající z toho, že po spojení dvou bank mají nyní vklady jenom v jedné.

Integraci Credit Suisse dále provází snižování počtu zaměstnanců. UBS uvedla, že na konci září zaměstnávala 115.981 lidí. V porovnání s počtem plných pracovních úvazků na konci června to znamená pokles o 2,6 procenta.