Šéf Twitteru Jack Dorsey

Šéf Twitteru Jack Dorsey | foto: Profimedia.cz

Nabídka za více než 50 milionů. Šéf Twitteru prodává svůj první příspěvek

  • 16
Šéf Twitteru Jack Dorsey nabízí k prodeji svůj první tweet. Jeho hodnota rychle vystoupala nahoru, aktuálně činí 2,5 milionu dolarů (55 milionů korun), informuje deník BBC.

Generální ředitel Twitteru v pátek odpoledne sdílel odkaz na platformu zvanou Valuables by Cent. Nabídl zde k prodeji svůj první twitterový příspěvek z 21. března 2006. Oznamuje v něm, že si právě nastavuje svůj twitterový účet. Nejvyšší částku zatím přihodila Sina Estavi, generální ředitelka společnosti Bridge Oracle.

Co to je NFT?

NFT jsou „nezastupitelné tokeny“. Jde o digitální aktiva, která mohou zahrnovat širokou škálu hmotných a nehmotných předmětů. Může jít o sběratelské sportovní karty, karty Pokémonů, virtuální nemovitosti nebo třeba digitální tenisky. Každý NFT je jedinečný a na rozdíl od většiny virtuálních měn nelze vyměnit jeden nezastupitelný token za druhý.

Příspěvek se prodává jako NFT, tedy jako takzvaný nezastupitelný token. Tweet však bude veřejnosti dostupný i poté, co bude vydražen. Kupující obdrží digitálně podepsaný a ověřený certifikát, stejně jako metadata prvního tweetu, která budou obsahovat například čas zveřejnění příspěvku nebo jeho textový obsah. Většina těchto informací je však veřejnosti dostupná.

Jack Dorsey svůj starý příspěvek poskytl k prodeji již v prosinci loňského roku, větší zájem lidé projevili až poté, co Dorsey svou nabídku koncem minulého týdne sdílel na svém Twitteru. Během několika minut hodnota více než deset let starého příspěvku překonala 88 tisíc dolarů (1,9 milionu korun). V sobotu činila už 2 miliony dolarů (44 milionů korun). Dorseyův příspěvek s nabídkou od té doby sdílelo zhruba pět tisíc lidí. Podle pravidel platformy Valuables by Cent půjde 95 procent z prodeje příspěvku jeho autorovi, zbylá část zůstane webové stránce.

Nezastupitelné tokeny během posledních měsíců nabírají na popularitě. Využívají je jak umělci, tak třeba rockové kapely. Například animace růžové kočky Nyan Cat z roku 2011 se minulý měsíc v online aukci prodala za 580 tisíc dolarů (12,8 milionu korun), získal ji anonymní kupec.

Nyan Cat