Rýže

Rýže | foto: Profimedia.cz

Tuna rýže zdražila na tisíc dolarů, v USA už je „na příděl“

  • 173
Nejen ceny ropy a zlata lámou rekordy. Od začátku roku podražila třikrát také tuna rýže, a včera dokonce prorazila nevídanou hranici tisíce dolarů. Na rekordní ceny už zareagoval největší americký řetězec Wal-Mart, který ve velkoobchodu u některých druhů omezuje počet kupovaných balení.

Wal-Mart chce svým krokem zabránit spekulacím a ochránit své menší odběratele, například restaurace.

Vysoká cena rýže straší celou jihovýchodní Asii. Vývoz už omezily Indie nebo Vietnam. A Thajsko, největší exportér, se je chystá následovat.

Analytici letošní cenovou explozi nepřipisují ani tak skutečnému nedostatku, jako spíše panice vyvolané zejména loňským zdražováním dalších základních potravin. Vlády některých rozvojových zemí přitom k cenovému růstu podle pozorovatelů podstatně přispívají zákazy exportu a spotřebitelé tak hromadí zásoby v obavách z nedostatku.

Někteří burzovní makléři v Bangkoku předpokládají, že cena rýže by se nyní mohla dostat až na 1300 dolarů za tunu. Podle nich stále není uspokojena vysoká poptávka po dovozu rýže z Filipín. Velkou neznámou jsou Írán a Indonésie, které normálně kupují až milion tun thajské rýže ročně, letos však zatím kvůli vysokým cenám nic nekoupily.

,