ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

TikTok odstranil účet, který propagoval tajné večírky v době koronaviru

  • 6
Sociální síť TikTok odstranila účet aplikace Vybe Together, která naváděla Američany k rebelství. Pomocí sociálních sítí společnost lákala občany na vnitřní večírky s náhodnými lidmi a velká silvestrovská setkání, která porušují bezpečnostní nařízení.

Společnost tvrdila, že „bychom mohli žít, alespoň trochu v této době.“ Velká vnitřní shromáždění jsou v současné době v mnoha amerických městech zakázána. Například ve městě New York se může venku či uvnitř setkat maximálně deset osob, bary a restaurace jsou stejně jako v České republice uzavřeny. Aplikace však neurčovala omezení počtů lidí, kteří se mohou události zúčastnit.

Pořádání večírků vyvolalo na sociálních sítích pobouření. Na účet také upozornil americký reportér deníku The New York Times Taylor Lorenz. 

„Účet Vybe může zahrnovat cokoliv, od hraní deskových her po bachatu. Mnozí lidé se cítili izolovaní a osamělí a my jsme jim chtěli umožnit setkat se. Jsme si vědomi toho, že velká shromáždění nejsou v pořádku a nepropagujeme je,“ vyjádřil se tiskový mluvčí společnosti Vybe Together. Aplikace Vybe je podle společnosti kompromis, nejde o velké večírky, ale o malá shromáždění.

Video účtu Vybe Together, který propagoval tajná shromáždění ve městě New York, na nichž byly viděny davy lidí ve vnitřních prostech bez roušek, si zobrazilo téměř 11 tisíc lidí. Následně TikTok účet odstranil.

Jakmile společnost začala čelit kritice, odstranila ze svých webových stránek stránku s často kladenými dotazy, stránku s kontakty a také informace ohledně kariérních možností. Na instagramu zmizela velká část příspěvků, avšak společnost na instagramu upozorňuje, že bude brzy zpátky a fanoušci mají vydržet.

Podle informací webu Business Insider aplikaci vytvořil švédsky rodák a absolvent newyorské univerzity Alexander Dimcevski. Během ledna spoluzaložil aplikaci Trendies. Ta se podle všeho změnila právě na Vybe Together. Doména vybetogether.com byla zaregistrována v září roku 2020. Společnost však na dotazy týkající se data založení společnosti, jejího sídla či investorů neodpověděla.

Špatné načasování

Švédský rodák si pro založení aplikace vybral nevhodný čas. Amerika v úterý ráno dosáhla rekordu v počtu hospitalizací, v nemocnici skončilo více než 121 000 lidí. Ve stejný den se na území amerického státu Colorado objevil první případ nového kmene koronaviru pocházející z Velké Británie. Zmutovaný virus je údajně o 70 procent přenosnější než původní kmen.

Americké centrum pro kontrolu a prevencí nemocí upozornilo, že počet obětí ve Spojených státech ke 20. lednu může dosáhnout až 400 tisíc. Američtí imunologové a další odborníci se obávají, že právě silvestrovské večírky mohou způsobit prudký narůst hospitalizací a úmrtí.

Američtí vědci a experti na infekční nemoci upozorňují, že koronavirus se šíří ve vnitřních prostorech daleko rychleji, zejména pokud lidé nenosí roušky. I malá shromáždění tak mohou být riziková. Americká střediska pro prevenci a kontrolu nemocí doporučují zůstat na Silvestra doma.