(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Žák přerůstá učitele. Čínský Facebook roste a dohání svůj americký vzor

  • 14
Největší sociální síť světa se brzy dočká rovnocenného konkurenta. Čínský technologický gigant Tencent, který provozuje největší čínskou sociální síť, letos dosáhl hodnoty 470 miliard dolarů. To je pouze o padesát miliard dolarů méně než hodnota Facebooku.

Jak uvedla CNN, akcie společnosti Tencent, která je mimo jiné také videoherním gigantem, se v uplynulém roce více než zdvojnásobily. Tím se tržní hodnota společnosti přiblížila k hodnotě Facebooku (520 miliard dolarů). 

Facebook provozuje nejpopulárnější sociální síť na světě s více než dvěma miliardami uživatelů. Vlastní také dvě další velmi populární globální platformy - Instagram a WhatsApp. Společnost Tencent vlastní sociální síť WeChat, která má téměř jednu miliardu uživatelů, většinou v Číně. Společně se západními rivaly, jako jsou Facebook a Twitter, patří k sociálním sítím s nejvíce uživateli.

Ale není to jen sociální síť, která vzbudila u investorů nadšení. Tencent expanduje i do dalších oblastí, včetně her, smartphonů, mobilních plateb a streamování hudby. Tedy do všeho, co by v letošním roce mohlo dosáhnout rekordních zisků.

Ve středu večer společnost uvedla, že v posledním čtvrtletí vzrostly její zisky v porovnání se stejným obdobím v loňském roce téměř o sedmdesát procent. To  několikanásobně překonalo prognózy analytiků.  

Loutky Si Ťin-pchinga i podnikatelská esa. Kdo určuje směr moderní Číny?

Po Facebooku je na řadě Amazon

Tencent investuje také do dalších technologických společností po celém světě. Kormě toho, že financuje začínající podnikatele v Asii, koupila společnost pětiprocentní podíl v Tesle Elona Muska nebo 12%ve společnosti SnapChat - Snap.

I přes nejnovější nárůst zisků analytici očekávají, že akcie společnosti Tencent porostou i nadále. Někteří z nich předpovídají, že čínská technologická společnost brzy projde milníkem 500 miliard dolarů a přiblíží se tak k dalšímu americkému gigantu - společnosti Amazon, která má hodnotu zhruba 550 miliard dolarů. A pak se vydá na dlouhou cestu, aby dohnala top společnosti, jako jsou Apple (880 miliard dolarů) a Google (720 miliard dolarů).

Rychlost rozvoje společnosti Tencent ukazuje i fakt, že 300 miliardové hranice dosáhla zhruba před šesti měsíci. Není to však jediný čínský technologický titán, který se přibližuje k hranici 500 miliard dolarů. 

E-commerce společnost Alibaba, která bývá často porovnávána s firmou Amazon, ohlásila navýšení své hodnoty na 465 miliard dolarů. Ceny akcií společnosti se za poslední rok také zdvojnásobily. Někteří pozorovatelé však varují, že akcie čínských technologických firem by na trhu mohly způsobit bublinu.