Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší světový výrobce čipů má napilno. Narychlo musí školit zaměstnance

  9:00
Největší světový výrobce čipů, tchajwanská společnost TSMC, narazila na specifický problém. Poptávka po jeho polovodičích roste takovou rychlostí, že firma nestačí školit nové zaměstnance. Ve firmě tak narychlo vznikl nový program, který pomáhá dostat desítky tisíc nových zaměstnanců co nejrychleji do výroby.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Ještě před několika lety bylo zaškolování nových pracovníků jednoduché. Ve firmě fungoval tzv. systém buddy, který pároval nováčky se staršími inženýry. A ti měli za úkol ukázat nově příchozí zaškolit.

To však s překotným rozvojem poptávky po čipech a rozšiřováním výroby přestalo stačit. TSMC tak před třemi lety zřídila ve svém rozsáhlém vědeckém parku na Tchaj-wanu unikátní školicí středisko, v němž musí všichni inženýři i vybraní zaměstnanci ze zámoří strávit osm týdnů. To je klíčem ke globální expanzi společnosti, píše CNN.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

je největší světový výrobce polovodičových disků. Sídlí na Tchaj-wanu, další pobočky má v Severní Americe, Evropě, Japonsku, Číně, Jižní Koreji a Indii.

„Nyní můžeme nováčky učit systematičtěji. Můžeme je přimět, aby se učili rychleji a vybudovali si pevné základy,“ řekl CNN jeden z instruktorů Marcus Čen „Je to základní hodnota TSMC, musíme dělat všechno opravdu efektivně.“

Interiér centra je inovativní. V jedné místnosti rotující robotické rameno čistí a leští polovodičový plátek, v procesu známém jako chemicko-mechanické leštění. V jiné místnosti jich další stroj stroj uchopí najednou celý svazek a přemisťuje je dál po budově.

Inženýři vyškolení v centru nebudou pracovat jen v továrnách TSMC na Tchaj-wanu, ale rozptýlí se po továrnách firmy po celém světě.

Procesorový byznys Samsungu skomírá, Nvidia naopak raketově roste

„Každá nová továrna na samém začátku potřebuje určité procento lidí z Tchaj-wanu,“ řekla CNN Lora Ho, senior viceprezidentka pro lidské zdroje společnosti. „Po letech zapracování ale chceme postupně zvyšovat počet místních zaměstnanců.“

TSMC produkuje odhadem 90 procent světových superpokročilých polovodičových čipů, jejichž využití sahá od mobilních telefonů až po poslední aplikace pracující s umělou inteligencí.

Cílem je globální expanze

Aby společnost uspokojila rostoucí poptávku a fyzicky se přiblížila svým zákazníkům, staví nové továrny ve Spojených státech, Japonsku či Německu. Její stávající závody jsou na Tchaj-wanu, ve východní Číně a v americkém státě Washington.

Minulý měsíc otevřel čipový gigant svou první továrnu v japonském městě Kumamoto a v nadcházejících letech se chystá otevřít dvě další za 40 miliard dolarů ve Phoenixu v Arizoně, kde se budou vyrábět menší a pokročilejší čipy. Společnost se zároveň zavázala investovat 3,8 miliardy dolarů do výstavby továrny v Drážďanech, první pobočce v Evropě.

Akcie v USA lámou rekordy. Nvidia odstartovala mánii s umělou inteligencí

Prudce rostoucí poptávka, zejména po čipech, které pohánějí AI, vedla k nedostatku talentů v celém polovodičovém průmyslu.

„Nalezení těch nejlepších lidí byl vždy problém, ale teď se stal ještě větším, když se svět v posledních letech náhle probudil a uvědomil si, že polovodiče jsou důležité,“ řekl Stewart Randall, vedoucí elektroniky a vestavěného softwaru v poradenské společnosti Intralink.

„Rozšiřování počtu továren a jejich kapacity souvisí s geopolitikou, ale také s poptávkou na trhu. To znamená, že potřebujeme více lidí na design integrovaných obvodů a jejich výrobu a dovednostmi v oblasti materiálové vědy. O tyto talenty soutěží celý svět,“ dodal.

Ho z TSMC dodává, že nedostatek talentovaných nováčků je jedním z hlavních problémů, před kterým společnost stojí. „Pokud se chceme globálně rozvíjet, pak skutečně potřebujeme rozšířit zásobárnu lidských zdrojů. V současné době máme asi 77 tisíc zaměstnanců po celém světě. Za pár let jejich počet dosáhne 100 tisíc,“ dodala Ho.

Na přesčasy zvyklí

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků není jediným problémem. TSMC také řešila rozdíly v pracovní kultuře mezi asijskými a západními zeměmi.

Inženýři na Tchaj-wanu sice dostávají velmi dobrý plat, práce je ale časově náročná. Pokud ostrov například zasáhne zemětřesení, což je častý jev, očekává se, že se inženýři vrátí do práce okamžitě, bez ohledu na denní dobu.

Kristy Hsuová, ředitelka tchajwanského ASEAN Studies Center, uvedla, že zatímco tchajwanští zaměstnanci mohou být zvyklí na přesčasy a nepřetržitou pohotovost, ostatní pracovníci ne.

Dům a statisíce dolarů na ruku. Čína teď lanaří čipové experty jinak, potichu

„Výroba čipů je velmi náročná na pracovní sílu, a proto lidé musí pracovat přesčas,“ řekla. „Také musíte být vždy připraveni na to, že vás zavolají, ať už je to během čínského nového roku nebo Vánoc.“

„Tato pracovní kultura je na Tchaj-wanu a některých dalších východoasijských zemích, jako je Japonsko, po generace běžná,“ dodala. „Když o tom mluvíte v USA a Německu, je to problematičtější.“

Hledáte práci ve výrobě? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Musk si připsal velký úspěch v Číně, Tesla může naplno rozvíjet samořízení

29. dubna 2024  21:20

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie...

Škrty jsou v Evropě u konce. Strach ze ztráty voličů vede zase k rozhazování

29. dubna 2024

Po několika letech silně uvolněné rozpočtové politiky v Evropě měl rok 2024 znamenat velkou změnu....

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  19:33

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi (EK) žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české...

Brexit se projeví naplno, začínají platit přísnější pravidla na dovoz

29. dubna 2024

Dovoz potravin z EU do Velké Británie bude od 30. dubna nejen dražší, ale i komplikovanější....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...