Taobao.com

Taobao.com | foto: Pavel Kasík - Technet.cz

Mrakodrap na prodej. Na čínském portálu se draží nedostavěný hotel

  • 3
Uživatelé jednoho z nejlepších aukčních portálů v Číně si mohou mezi svátky koupit jednu hodně netradiční položku - 152 metrový mrakodrap. Sedmatřiceti patrová budova se nabízí na populárním aukčním webu Taobao, který vlastní čínský technický gigant Alibaba.

Jak napsala CNN, zájemce o mrakodrap musí rychle jednat. Aukce proběhne 2. ledna. Majitel požaduje 553 milionů juanů (85 milionů dolarů). U nabídky je ale jedno upozornění - mrakodrap není dostavěný a kupující si jej musí dokončit sám.

Budova má problémovou historii. Výstavba začala v roce 2016, ale když develeperovi došla hotovost, byla pozastavena. Podle informací na serveru Taobao to měl být první pětihvězdičkový hotel v Tchaj-jüanu, městě v provincii Šan-si. Budova se prodává ve zvláštní sekci Taobao, kde mohou konkurzní společnosti vydražit svá aktiva. 

Budovy se  přes aukční portály v Číně prodávaly již dříve, prodej mrakodrapu je ale ojedinělou záležitostí. Netradiční aukce jsou na Taobao běžné. Před několika měsíci byly přes platformu prodány například dva boeingy 747 za více než 48,3 milionů dolarů.

Nejdražší prodej na eBay

I když kupující přistoupí na požadovanou cenu, nejdražšímu prodeji na aukčním portálu eBay se čínská aukce mrakodrapu nevyrovná. V roce 2006 se přes americký aukční portál prodala za 168 milionů dolarů 405 metrů dlouhá gigantická jachta. 

Mezi další netradiční položky na eBay se řadí například oběd s Warrenem Buffettem, který se v roce 2012 vydražil za 3,4 milionů dolarů, ručně psané myšlenky o náboženství od Alberta Einsteina za 3 miliony dolarů nebo dražba padesát let opuštěné italské vesnice Pratariccia za 3,1 milionů dolarů. V roce 2014 se na eBay prodal za 3,2 milionů dolarů komiks Superman, který se v roce 1938 prodával za 10 centů.