Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

V USA zvažují zákaz mentolových cigaret, akcie tabákových firem padají

  • 25
Akcie výrobce cigaret Lucky Strike British American Tobacco se propadly nejvíce za posledních pět let. Trh je nervózní kvůli možnému zákazu mentolových cigaret. Odpisy hlásí také výrobce značky West a Davidoff Imperial Brands.

Akcie British American Tobacco (BAT) přišly během včerejšího obchodování na americké burze o 10,6 procenta a Imperial Brands (IB) oslabil o 2,2 procenta, uvedla BBC.

Vývoj trhu negativně ovlivnila zpráva deníku The Wall Street Journal, který uvedl, že Americký úřad pro potraviny a léčiva chce zakázat cigarety s příchutí mentolu. Zpráva se objevila jen několik dní poté, co úřad začal zvažovat regulaci trhu s ochucenými e-cigaretami. Ty podle úřadu přitahují ke kouření čím dál více mladých lidí.

Elektronické cigarety lákají mládež

Právě elektronické cigarety jsou přitom zásadním zdrojem příjmů obou firem. V případě BAT tvoří podle analytiků čtvrtinu obratu, u koncernu IB jde o desetinu tržeb. Komisař úřadu Scott Gottlieb při projevu ve Washingtonu uvedl, že je nutné uvažovat také o regulaci marketingu mířícího na mladistvé. 

„Vidíme jasné známky toho, že užívání elektronických cigaret mládeží dosáhlo stupně epidemie,“ varoval Gottlieb a dodal: „Nesmíme dovolit, aby se celá nová generace stala závislou na nikotinu.“

British American Tobacco vlastní jednu z nejoblíbenějších značek mentolových cigaret Newport a tyto cigarety tvoří 25 procent obratu firmy. Legislativní práce zaberou dva roky, pokud vůbec k zákazu dojde.

Mentol a závislost

A proč jsou terčem zrovna mentolové cigarety? V roce 2013 Americký úřad pro potraviny a léčiva konstatoval, že u mentolových cigaret je obtížnější přestat kouřit a představují tak větší zdravotní riziko než běžné cigarety.

Podle analytika společnosti Hargreaves Lansdown Nicholase Hyetta je regulace dalším nevyhnutelným opatřením, které na celý tabákový průmysl dopadne. I proto výrobci přicházejí s alternativami jako je IQOS, které spočívá ve zdravějším zahřívání tabáku a nikoliv jeho spalování.

V České republice jsou cigarety s příchutí zakázány od roku 2016. Mentolových cigaret se to však zatím netýká, na tuzemském trhu by měly zůstat do roku 2020.

Mají úřady zakazovat některé druhy cigaret?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 20. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 619
Ano
Ano 583