- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Malinko nepřesná informace. Kiwicha není laskavec ocasatý, původní kiwicha je Amaranthus hypochondriacus, který má vzpřímené květy, je obzvláště vhodný pro pěstování v suchých a tropických oblastech a také v místech s vysokou nadmořskou výškou. Jako zemědělská odrůda je veden pod názvem - Amarant k237. Kdežto Laskavec ocasatý anebo orobinec rudý je Amaranthus caudatus, pochází z Mexika a Guatemaly, kde se využívá jako obilí nebo listová zelenina, velice dobře roste v suchch oblastech, má květy visící dolů a proto se používá i u nás jako okrasná rostlina. Nemá tak dobré výnosy semen jako jiné druhy. V Mexiku se na ulicích běžně prodávají pufovaná zrna amarantu jako křupky. Obecně jedna rostlina vyprodukuje 200-500 tisíc semen čočkovitého tvaru s průměrem 1-2 mm a hmotností 0,2 až 1,1 mg. Droboučká semínka amarantu mají mírně nahořklou ořechovou chuť. Velkou předností této rostliny je, že produkuje velké množství semen, je odolná vůči škůdcům a extrémním klimatickým podmínkám, sklizeň a posklizňová úprava zrna je velmi náročná. Problémem při pěstování laskavce na zrno je nerovnoměrné dozrá- vání. Amarantové zrno obsahuje v sušině 15,5% bílkovin, 7,6% tuků, 64,5% sacharidů, 17,7% vlákniny, 3,2% popela a 0,06% tříslovin, má i dostatečné zastoupení minerálních látek, především železa a vápníku, dále také fosforu, draslíku a zinku. Obsahuje i některé vitaminy B komplexu, vitamin C a E. Ze zelených části rostlin amarantu získávají proteinové extrakty o velmi vysoké nutriční hodnotě. Hlavními proteiny jsou albuminy, které jsou zapojeny do různých biologických funkcí, a globuliny, které slouží jako zásobní proteiny. Bílkovinné frakce amarantu se skládají z 56% albuminů a globulinů, 3,3% protaminů a 22% glutelinů. Hlavní globuliny amarantu jsou 11S typ globulin a vysoce polymerovaný globulin definovaný jako globulin-P. K nejvíce zastoupeným aminokyselinám v laskavci se řadí leucin, asi 5,3 g/16g N a lysin kolem 5 g/16gN.
Obsahuje také leucin, ten je vhodný pro sportovce, zvyšuje schopnost svalu ukládat energii a snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru. Dále amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (kyseliny linolová, olejová a α-linolenová kyselina), které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Kyselina linolová je nejvíce zastoupenou nenasycenou mastnou kyselinou v listech amarantu a její obsah činí 43-44%. Semena amarantu obsahují 38-48% kyseliny linolové. Kyselina linolová je vícenenasycená mastná kyselina, kterou si lidský organismus neumí sám vytvořit a patří tudíž mezi esenciální složky výživy, které musí být v dostatečném množství přiváděny potravou.
Jojo a az ukousnou dalsi sousto dosud zdrave casti planety a lid se bude ptat co nas superpotravina vlastne stala, prijde gigant a rekne ze tu je megasuperpotravina....
Najdou superpotravinu někde v panenské přírodě a pak se diví, kam se poděly ty její zázračné účinky, když si ji vzali pod křídlo potravinářské giganty.