Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po roce opět problémy s plynem? Stávky v Austrálii ohrožují globální dodávky

  15:16
Hrozící stávky v některých australských závodech na výrobu zkapalněného zemního plynu vyvolávají na trzích obavy. Současné krize totiž může mít negativní dopad na globální dodávky této suroviny a ovlivnit může i ceny. Plyn se tak opět může stát velký rizikem pro celou celosvětovou ekonomiku podobně, jako tomu bylo v loňském roce.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poptávka po plynu na severní polokouli je zatím nízká a do začátku topné sezony zbývá ještě několik měsíců. Vyhlídka na dlouhodobé uzavření závodů na zkapalnění zemní plyn však způsobuje růst velkoobchodních cen plynu, uvedla agentura Bloomberg.

Velký problém pro trh se zkapalněným zemním plynem znamená současný spor o mzdové a pracovní podmínky v australských závodech společností Chevron a Woodside Energy Group. Obě firmy se totiž podílejí na celosvětových dodávkách zkapalněného zemního plynu více než deseti procenty. Zaměstnanci těchto závodů bojují za vyšší mzdy a příznivější pracovní prostředí se jim snaží vyjednat i odbory. Další jednání má pokračovat v úterý.

Kvůli otřesům zavřou největší plynové pole v Evropě, ceny raketově stouply

Australským pracovníkům se nelíbí, že majitelé obou podniků v loňském roce vydělali miliony dolarů. Těžit totiž mohli z rekordních cen komodity. Zaměstnanci ale něco takového ve svých výplatách nepocítili, což se jim nelíbí. Debaty o stávce ale nepřicházejí v ideální dobu.

„Potenciální stávka přichází v době, kdy je trh se zkapalněným zemním plynem velmi nejistý, a to i přesto, že oproti předchozím měsícům se ceny poměrně zásadně snížily,“ uvedl pro agenturu Bloomberg šéf společnosti Flex LNG Oystein Kalleklev.

Bude se opakovat situace z loňska?

Stávky upozorňují na křehkost globálních toků plynu více než rok od doby, kdy situaci na trhu narušila válka na Ukrajině. Evropa, která se rozhodla omezit dodávky z Ruska, je stále v ohrožení a vedoucí pracovníci velkých energetických firem v posledních týdnech varují, že chladná zima a neočekávané výpadky mohou způsobit v regionu nedostatek suroviny.

Zdroj dat: kurzy.cz

Ceny plynu sice nyní nedosahují úrovní, které zaznamenaly zhruba před rokem, nestabilita v zimě by však mohla znamenat vyšší účty pro domácnosti i pro velké odběratele plynu, mezi které patří ocelárny, producenti hnojiv nebo keramický průmysl. Ti se stále vzpamatovávají z prudkého růstu cen v loňském roce.

Pokud ke stávkám v Austrálii opravdu dojde, hrozí ještě větší problémy než loňské problémy americké společnosti Freeport LNG v Texasu. Tamní závod totiž za rok vyprodukuje zhruba 2,5krát méně zkapalněného zemního plynu než společnosti Chevron a Woodside Energy Group dohromady.

Pokud by stávka v australských závodech Gorgon, Wheatstone a North West Shelf LNG trvala měsíc, mohlo by to ovlivnit dodávky tří milionů tun, což je zhruba 44 nákladů LNG, odhadl ředitel SyEnergy Consulting Claudio Steuer.

Čas na změnu dodavatele. Ceny plynu jsou teď nejnižší za celý rok

Dopad by mohl být významný, tato zařízení mají totiž mít na letošních dodávkách do Japonska, Thajska a na Tchaj-wan zhruba čtvrtinový podíl, upozornila společnost zabývající se průzkumem trhu Independent Commodity Intelligence Service.

Na dovozu do Číny se podílejí 14 procenty a do Singapuru 28 procenty. Běžní odběratelé z těchto zařízení by pak mohli být nuceni hledat palivo na spotových trzích, protože zásoby LNG jsou stále značně omezené.

Problémy mají i další závody po světě

Pod tlakem jsou dodávky i jinde. Vývoz LNG z Ruska byl v posledních týdnech omezen kvůli údržbě dvou největších zařízení. Trinidad a Tobago mají v tomto měsíci odstaveno jedno zařízení kvůli údržbě a Egypt zastavil téměř veškerý vývoz kvůli vysoké domácí poptávce v reakci na horké počasí. Už delší dobu jsou slabší i dodávky z Nigérie. Navíc ve třetím čtvrtletí je naplánována další údržba, mimo jiné v zařízení na produkci LNG v Austrálii.

Pozornost kupujících, kteří budou hledat alternativy, se zřejmě zaměří na USA, které jsou největším a nejflexibilnějším dodavatelem LNG. Načasování se ale shoduje se sezonou hurikánů v Atlantiku. Američtí vývozci LNG se soustřeďují v Mexickém zálivu. Podle amerických prognostiků se pravděpodobnost neobvykle aktivní sezony hurikánů v Atlantiku zvyšuje s tím, jak se oteplují oceány.

Naplněnost zásobníků

Zdroj: Plynárenská infrastruktura v Evropě - AGSI (gie.eu)

Pokud by se výpadek v dodávkách plynu z Austrálie protáhl do září, ovlivnilo by to globální dodávky a ceny před topnou sezonou. Ceny v Asii a v Evropě by musely vzrůst, aby země získaly LNG a udržely teplo v domácnostech. Pro některé odběratele citlivější na ceny, jako je například Indie, by tak LNG mohl být příliš drahý.

Plynové zásobníky v České republice byly v pondělí naplněny z 92,75 procent. Za poslední týden stouply o 1,71 procentního bodu. Bylo to způsobeno převážně vyšším plněním i sníženou spotřebou plynu vzhledem k letnímu počasí.

15. prosince 2022

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...