Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Spyker zachránil Saab před zánikem, dohodl se s General Motors na koupi

  • 122
Největší americká automobilka General Motors se dohodla na prodeji švédské divize Saab nizozemskému výrobci luxusních vozů Spyker. Ztrátová švédská značka je tak zachráněna před zánikem.

Informace o podmínkách transakce společnost GM neposkytla. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací nicméně Spyker za Saab zaplatí 74 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) v hotovosti a dalších 326 milionů dolarů (asi šest miliard korun) v preferenčních akciích nové společnosti, která vznikne po dokončení transakce.

Švédská vláda po ohlášení transakce oznámila, že se rozhodla poskytnout záruky na úvěry od Evropské investiční banky pro Saab. Podle zdroje jsou vládní záruky na půjčky ve výši 400 milionů eur podmínkou pro uskutečnění transakce. Ta by měla být podle GM dokončena v polovině února.

"Je to skvělá zpráva pro zaměstnance, prodejce a dodavatele Saabu, skvělá zpráva pro miliony zákazníků a fanoušků Saabu po celém světě a skvělá zpráva pro GM," uvedl viceprezident GM pro podnikové plánování a aliance John Smith. Dodal, že dohoda zajistí budoucnost značky Saab.

GM nedávno rozhodla o postupném ukončení činnosti Saabu, nevyloučila však prodej podniku v případě výhodné nabídky.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává zhruba 3 400 lidí a má asi 1 100 dealerů.

V České republice i v dalších zemích tento měsíc protestovali proti likvidaci švédského podniku fanoušci značky. - čtěte Saabisté protestovali v Praze a Brně proti zavření firmy

,