Španělsko zestátní téměř polovinu finančního ústavu Bankia. Ilustrační snímek

Španělsko zestátní téměř polovinu finančního ústavu Bankia. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Španělé dostali strach a vybírají vklady z Bankie, ministr to popírá

  • 25
Španělé se začali bát o své úspory v zachraňovaném bankovním domě Bankia a začali masově vybírat vklady z této banky, tvrdí list El Mundo. Klienti prý v posledním týdnu vybrali z účtů přes miliardu eur. Akcie peněžního ústavu se propadly o 26 procent. Zprávu o začínajícím honu na banku ale popřel zdroj z vlády.

O výběrech vkldů informoval list El Mundo s odvoláním na oznámení nového předsedy představenstva banky Jose Ignacia Goirigolzarriho na uzavřeném jednání. Bankia, která je čtvrtým největším finančním ústavem v zemi v objemu půjček, informace nechtěla komentovat. Představitel španělské vlády nicméně zprávu španělského listu popřel.

Tato banka je zatím největší obětí mezi španělskými bankami. Vláda zestátnila podíl v bance odpovídající 45 procentům akcií, aby tento ústav přežil problémy vzniklé obrovským množstvím špatných pohledávek. (čtěte vlastník Bankie požádal o částečné zestátnění)

Ztráty Bankie pocházejí většinou z roku 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu. Banka spravuje asi deset procent vkladů celého bankovního systému Španělska. Objem vkladů, které klienti Bankie podle tamních médií za poslední zhruba týden vybrali, představuje asi procento vkladů drobných klientů a firem u Bankie.

Mnohem masivnější hon na banky už probíhá v Řecku. Jen v pondělí podle zpráv agentury Reuters klienti vybrali 700 milionů eur z několika bank. Negativní vliv měly také informace, že Evropská centrální banka přestala poskytovat hotovost některým řeckým bankám, které neplnily přísnější podmínky na minimální finanční rezervy. (čtěte Řekové ve velkém vybírají úspory z bank, bojí se návratu drachmy)