ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv ČEZ

Nejen křemík. Rostoucí výroba solárů žene vzhůru i poptávku po stříbru

  • 21
Zvýšená poptávka po solárních panelech s sebou přináší i dříve poměrně přehlížený efekt. Budoucí rozmach fotovoltaiky je totiž závislý také na stříbře, které je důležitou komoditou pro zajištění vysoké účinnosti i celkové funkčnosti solárních panelů. Podle odborníků ale dodatečná těžba tohoto kovu bude do budoucna jen obtížně zajistitelná.

Stříbro se může pyšnit vysokou elektrickou vodivostí, a i proto se k výrobě energie dobře hodí. Výrobní firmy navíc neustále zdokonalují výrobu solárních panelů, a v poslední době se i pro účely vyšší spotřeby využívá tohoto kovu více než dřív. Solární průmysl se ke stříbru snaží hledat alternativy, příliš jich ale zatím není, píše agentura Bloomberg.

V současné chvíli stojí solární energetika za stále poměrně malou částí celkové poptávky po stříbře. Podle průmyslové asociace The Silver Institute však postupně roste. V roce 2014 šlo o zhruba pět procent celkové poptávky, v letošním roce to však bylo už o devět procentních bodů více.

Soláry, co vydělávají i v noci. Do pěti let chceme na burzu, říká mladý šéf

Za dodatečnou poptávku stojí do velké míry hlavně Čína. Ta je v letošním roce na cestě k tomu, aby do praxe nainstalovala více solárních panelů než třeba Spojené státy americké.

Ačkoliv poptávka po stříbru roste, nabídka zůstává téměř stejná. Podle analýzy asociace The Silver Institue má průmyslová spotřeba stříbra v letošním roce stoupnout zhruba o čtyři procenta, jeho výroba však jen o dvě procenta.

KALKULAČKA: Spočítejte si, za jak dlouho se vám vrátí investice do solárů

Zvýšit dostupnost stříbra na trzích navíc není vůbec snadné. Stříbro je totiž často jen vedlejším produktem při těžbě olova, zinku, mědi nebo zlata. Ziskové marže pro těžaře navíc nejsou v případě stříbra příliš zajímavé a schvalovací procesy nových dolů jsou často záležitostí i na několika let.

Dojdou zásoby v roce 2050?

Studie australské vysoké školy University of New South Wales přišla s tím, že zásoby stříbra by v krajním případě mohly v roce 2050 i úplně dojít. Autor práce Brett Hallam opírá svou práci o zjištění, že objem stříbra spotřebovaného na jeden solární článek se bude pro zajištění potřebné účinnosti v příštích pěti až deseti letech zvyšovat.

Čínské výrobní firmy mezitím zkoumají ke stříbru levnější alternativy a pracují třeba s galvanicky pokovenou mědí. Její výsledky však nejsou zatím příliš zářné. I tak se ale Zhonk Baoshen jako předseda představenstva největšího světového výrobce solárních panelů Longi Green Energy Technology domnívá, že čas levnějších alternativ ke stříbru brzy přijde. Má se to stát ve chvíli, kdy ceny stříbra na trzích výrazněji vzrostou.

Velká hra o fotovoltaickou elektrárnu míří do další fáze. Vyberou se finalisté

V současné chvíli se jedna unce stříbra obchoduje za zhruba 22,7 dolaru, v přepočtu asi 490 korun. V meziročním srovnání je sice jeho cena asi o pět procent nižší, mnohokrát ale převyšuje hodnotu z doby před vypuknutím pandemie nemoci covid-19.

„Nahrazování stříbra bude zajímavější, jakmile se jedna unce bude obchodovat za 30 dolarů (zhruba 650 korun),“ dodal pro agenturu Bloomberg CEO hongkongské poradenské společnosti Precious Metals Insights a zároveň další z autorů nedávno publikované studie průmyslové asociace Silver Institute.