Diskuze

KOMENTÁŘ: Starý zvyk. Měnit před dovolenou peníze ve směnárnách je přežitek

Cestovatele, který si své turistické návyky utvářel v minulém století, poznáte snadno. A samozřejmě nejen podle tak nápadných vnějších znaků jako jsou prošedivělé vlasy nebo vrásky ve tváři. Takový poutník má v sobě navíc jeden hluboce zakořeněný zvyk. Mění si v předstihu před dovolenou větší množství zahraniční měny – a tu pak s sebou po dovolené tahá. Ano, jsem jeden z nich, píše Tomáš Ventura, šéf ekonomické rubriky MF DNES.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V Japonsku pořád hotovost potřebujete, spousta menších obchodů a restaurací, a to i v Tokiu, bere jenom hotovost. Hodně se sice v poslední době rozmohly QR platby (PayPay, Line Pay apod.), ale ty si bez místního účtu horko těžko založíte. Čipovou kartu na vlaky a malé platby si jako cizinec taky můžete dobít jenom hotově.

Ne všechny bankomaty přijímají zahraniční karty, japonský bankovní systém je hodně zkostnatělý. Na letištích, poštách, v 7-elevenech si ale vyberete. Bohužel bankomaty už vesměs začaly účtovat poplatky.

0 0
možnosti
MM

Autor článku asi moc necestuje, nebo maximálně tak po západní Evropě. Neumím si představit, že bych jel třeba do Egypta bez dolarů.

1 0
možnosti

I v tom blbém Egyptě vyberu dolky z bankomatu a ve slušném kurzu...

0 0
možnosti

V Německu se pořád vyplatí mít nějakou hotovost. Sice na hodně místech berou karty, ale kolikrát se vám v restauraci stane stane, že jim nejde internet a platby nefungují a pak si zkuste někde narychlo najít bankomat.

1 0
možnosti
ST

Predevsim v Nemecku, ale i v zemich Beneluxu, je bezne, ze obchodnici berou jenom nektere karty.

0 0
možnosti
AS

A pak bude stačit jedna větší sluneční bouře a nikde si nikdo nic nezaplatí. Všichni ti propagátoři plateb jen kartou umřou hlady, žízní a vysílením, to když budou muset chodit pěšky.

1 1
možnosti
JM

J51a14n 17M92a75r93e29k

18. 5. 2022 10:48

Jo a co pokladny v obchodech ? Tam to bude jak ?

0 0
možnosti
ZP

Jak kde. Jsou země, třeba v Asii,kde se vyplatí mít hotovost. Bankomaty si účtují nehorázně poplatky.

0 0
možnosti
RJ

Dobrý den.

Z mých zkušeností cestování v jihoafrickém regionu je nejjednodušší způsob vybrat peníze z bankomatu a je klid. Není potřeba dovézt s sebou cizí měnu z ČR a měnit ji tady na letištích po příletu.

Také placeni Kreditkou všude funguje bez problémů.

Hezký den a šťastné cestování.

0 0
možnosti
MD

To jen v tuzemsku jsme 100 let za opicema, kdy ani podniky v centru neberou platbu kartou.

0 0
možnosti
PC

No, byl jsem ve spoustě zemí .. .. civilizovaná Evropa i Asie, v "sakraboniích" v Africe a Jižní Americe, ale nikdy by mě ani nenapadlo vyrazit bez hotovosti. Deset dvacetieurovek v pravé kapse kalhot dokáže vyřešit spoustu problémů. Nefunkční terminál v Gambijské restauraci, čínskou prodejnu ve Francouské Guianě nebo půjčení auta v Surinamu. Pokud jedete na pláž ve Francii, tak se vztyčeným prstem "možná", ale kamkoli jinam je to naprosto zbytečné riziko. Moje motto je " Rizika, která můžu předvídat, řeším .... stejně se vyskytne spousta jiných problémů";-D

6 0
možnosti
LS

Nadpis má znít: Měnit před dovolenou peníze je přežitek. Od ledna nebude potřeba ani do Chorvatska. V Bulharsku, Černé hoře, Bosně jde normálně platit Eurem. To jen my v Čechystánu to máme jinak.

0 0
možnosti

No a nevím jak v současném Německu, ale před pandemií se tam ve většině obchodů dalo zaplatit jen jejich systémem karet, žádný MasterCard nebo VISA. Takže je to stát od státu.

1 1
možnosti
MD

A jaký mají v Německu systém karet?

1 0
možnosti