Burza - ilustrační foto.

Burza - ilustrační foto. | foto: Reuters

Slovinsko ručí za všechny vklady, Itálie nabídla pomoc bankám

  • 1
Další dvě evropské země se snaží vyššími garancemi vkladů uklidnit bankovní paniku. Slovinsko poskytlo svým občanům neomezené garance. Itálie limit ponechala na 103 tisících eur, zvýšila ale záruky a nabídla finanční injekce bankám.

Slovinská vláda ručí za všechny soukromé vklady bez limitu. Situace má platit do vyřešení situace na finančních trzích. Dosud Slovinsko garantovalo soukromé vklady do výše 22 tisíc eur (asi 540 tisíc korun).

Limity ručení dříve zpřísnily i jiné evropské země, například Irsko, Německo, Rakousko či Island, který je na pokraji státního bankrotu. - čtěte více o Islandu

Itálie nabídla injekce bankám
Italská vláda Silvia Berlusconiho záruky ponechala na úrovni 103 tisíc eur (asi 2,53 milionu korun), ale nabídla vyšší stupeň ručení. "Žádná italská banka nepadne, a žádný vkladatel tedy nic neriskuje. Chci všem Italům říci, aby byli v klidu," vzkázal Berlusconi.

Dekret nabízí pomoc i bankám. Ústavy mohou výměnou za akcie získat finanční injekci. O konkrétní výši se nehovoří. Jedná se však o akcie bez hlasovacího práva, což má zaručit, aby banky zůstaly v soukromých rukou.

Na zvýšení ručení bank za vklady se v úterý dohodli ministři financí Evropské unie. Pro to, aby byl dokument závazný pro všechny členské země, by ale musel projít dalším schvalovacím řízením. - čtěte Země EU schválily zvýšení záruk za vklady