Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Slovinské banky budou potřebovat finanční injekci 900 milionů eur

  • 33
Slovinské banky, které se potýkají s podobnými problémy jako Kypr, budou do konce července potřebovat zhruba 900 milionů eur. Tedy asi 23 miliard korun. Tamní vláda to uvedla v návrhu plánů na ozdravení bankovního sektoru a veřejných financí. Částka je mírně nižší než odhadoval Mezinárodní měnový fond.

"Konečnou částku potřebnou na rekapitalizaci nemáme, ale náš odhad je takový, že banky budou do 31. července potřebovat 900 milionů eur," uvádí se v navrhovaném plánu reforem, z něhož citovala agentura Reuters. Plán ale nevylučuje možnost další rekapitalizace.

Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí Evropské unie, která odmítla zprivatizovat většinu bankovního sektoru. To vedlo k politickému vměšování, chybám v řízení bank a katastrofální úvěrové politice. Výsledek je ten, že nyní musí hradit většinu ztrát daňoví poplatníci.

Tři velké domácí banky NLB, Nova KBM a Abanka Vipa nyní drží ztrátové úvěry v celkovém objemu zhruba sedmi miliard eur (asi 180 miliard korun), což je asi pětina slovinského hrubého domácího produktu. Vláda v rámci restrukturalizace bankovního sektoru zřídila konsolidační banku, do níž chce z těchto bank ztrátové úvěry převést.

Špatné se přelijí do konsolidační banky, ta vydá dluhopisy

Přesun většiny ztrátových úvěrů má začít v červnu. Konsolidační banka bude výměnou za ztrátové úvěry vydávat dluhopisy. Lublaň by podle navrhovaných plánů měla této "špatné bance" poskytnout záruky ve výši až čtyři miliardy eur.

Slovinská vláda by o plánu reforem na ozdravení bankovního sektoru měla rozhodnout do 9. června. Podle některých expertů ale v návrzích chybí například stanovení rozpočtových schodků a způsob, jak chce vláda vytyčeného cíle dosáhnout.

Slovinské banky čelí podobným problémům, jako ty kyperské. Podle nedávné zprávy OECD čelí Kypr problémům kvůli nadměrnému riskování, špatnému řízení státních bank a nedostatečnému dohledu.

,