Poštovní schránka

Poštovní schránka | foto: Profimedia.cz

Slovensko brání v Bruselu monopol na hybridní poštu

  • 1
Slovenská pošta nemůže mít podle dřívějšího rozhodnutí Evropské komise monopol na doručování takzvané hybridní pošty. To se ale sousední zemi nelíbí a bude proto Brusel žalovat.

Monopol na doručování hromadných zásilek, které klient operátorovi zasílá elektronicky, státní poště letos zákonem zajistil kabinet premiéra Roberta Fica.

"Plně podporuji Slovenskou poštu i ministerstvo dopravy, které se rozhodly, že zahájí soudní řízení proti Evropské komisi tak, jak jsme to učinili i v případě emisí (skleníkových plynů)," řekl dnes Fico po schůzce s vedením státní pošty. Vláda možná přijme i další normy, které Slovenské poště zajistí prioritní pozici v oblasti hybridní pošty.

Monopolní postavení, které se týká například doručování faktur mobilních operátorů nebo dodavatelů energií či výpisů z účtů klientů bank, zaručila Slovenské poště dubnová novela poštovního zákona.

Monopol má kompenzovat ztráty

Pokud by v této části trhu podnikaly i konkurenční soukromé firmy, státní pošta by podle svého generálního ředitele Libora Chrásta mohla přijít o tržby ve výši až dvě miliardy slovenských korun (asi 1,7 miliardy Kč).

Doručování hybridní pošty na Slovensku od jara spadá pod takzvanou poštovní výhradu, která má státnímu podniku kompenzovat ztráty z doručování zásilek v méně atraktivních oblastech za nevýhodných podmínek. Kromě Slovenské pošty na Slovensku podnikají ještě více než dvě desítky poštovních podniků.

Evropská unie prosazuje, aby se mohla na trh s poštovními službami postupně ve větší míře zapojit konkurence. Slovensko by trh mělo otevřít nejpozději od roku 2013.