Ruský pivovar Baltika. (1. dubna 2024) | foto: Profimedia.cz

Vysoká hra o pivo. Ruská Baltika žaluje dánský Carlsberg o miliardové odškodné

  • 95
Ruský pivovar Baltika zažaloval čtyři divize dánské pivovarnické skupiny Carlsberg o odškodné ve výši 6,24 miliardy dánských korun (zhruba 21 miliard Kč). Žaloba je součástí právního boje o budoucnost Baltiky, která je největším výrobcem piva v Rusku. Carlsberg byl v minulosti vlastníkem Baltiky, nad kterou však loni převzaly kontrolu ruské úřady.

Společnost Carlsberg začala po předloňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu usilovat o prodej své ruské divize Baltika a loni v červnu oznámila, že našla kupce. V červenci však ruský prezident Vladimir Putin nařídil dočasné zabavení podílu Carlsbergu v Baltice.

Šéf Carlsbergu Jacob Aarup-Andersen na podzim státní převzetí ruských aktivit dánského podniku označil za krádež. „Nelze nijak obejít skutečnost, že naše aktivity v Rusku ukradli,“ prohlásil. „Nebudeme jim pomáhat ve snaze zařídit, aby to vypadalo legitimně,“ dodal.

Žaloba o odškodné byla podána u petrohradského soudu. Soudní dokumenty nicméně nespecifikují, jakých škod se požadavek na kompenzaci týká, napsala agentura Reuters. Upozornila, že předchozí soudní řízení týkající se Baltiky a Carlsbergu se konala s vyloučením veřejnosti kvůli přítomnosti dokumentů obsahujících obchodní tajemství.

Moskvě dochází pivo z dovozu, místní si musí zvykat na novou realitu

„Konkrétní soudní kauzy nekomentujeme,“ uvedla společnost Carslberg. „Jak jsme již oznámili, nadále podnikáme veškeré možné kroky k ochraně svých zaměstnanců, majetku a aktivit v souvislosti s Baltikou,“ dodala. Baltika žalobu o odškodné odmítla komentovat, píše Reuters.

Carlsberg je třetím největším producentem piva na světě. Působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.

,