Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Rusko obnovilo dodávky ropy do Běloruska

  • 3
Bělorusko opět dostává ropu z Ruska. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruská média. Rusko přestalo svého souseda zásobovat kvůli sporu o ceny, tranzit ropy do zemí Evropské unie ale nepřerušilo.

Spor mezi Moskvou a Minskem ale zřejmě stále trvá. Ruský premiér Vladimir Putin podle informovaného zdroje agentury Interfax uvedl, že doufá v jeho brzké vyřešení.

Bělorusko z Ruska dostává ropovodem Družba asi 400 tisíc barelů ropy denně. Ročně tak nakoupí asi 20 milionů tun suroviny. Spotřebovává ale jen asi čtvrtinu tohoto objemu, zbytek zpracovává a výsledné ropné produkty vyváží na Západ. Právě to se Rusům nelíbí a chtějí, aby Bělorusko z tohoto objemu platilo daň v plné výši.

Minsk odmítá platit cla v plné výši a odvolává se na celní unii, na které se s Moskvou dohodlo. Bělorusko odhaduje, že pokud země bude požadovanou daň platit, přijde ji to na zhruba pět miliard dolarů ročně. To je více než deset procent jejího hrubého domácího produktu.

Minsk nyní hrozí, že bude chtít po Rusku, aby platilo desetkrát vyšší tranzitní poplatky než dosud. To by znamenalo, že Moskva by musela platit až 45 dolarů za tunu ropy, kterou přes území Běloruska přepravuje do Evropské unie.

Rusko během Vánoc pohrozilo také přerušením dodávek ropy do Česka, na Slovensko a do Maďarska. Moskva poslala varování Evropské unii s vysvětlením, že se nemůže dohodnout s Ukrajinou na výši tranzitiních poplatků. Země se ale nakonec dohodly - čtěte Ropa bude do Česka proudit dál

,