Prodejna vozů v Moskvě.

Prodejna vozů v Moskvě. | foto: AP

Rusko je po 19 letech členem Světové obchodní organizace

  • 12
Rusko se po téměř dvacetileté snaze stalo v pořadí 156. členem Světové obchodní organizace. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, která dosud stála mimo tuto organizaci.

O členství země usilovala zhruba 19 let. Rusko je devátou největší ekonomikou světa.

Rusko musí kvůli dohodě snížit dovozní cla a otevřít důležité sektory domácí ekonomiky zahraničním investicím. Z členství ve WTO by tak měli těžit hlavně spotřebitelé, díky nižším cenám dováženého zboží. Zastánci členství očekávají i zvýšení přílivu zahraničních investic. Některé průmyslové sektory, jako zemědělství nebo výroba aut, ale přijdou o státní podporu. Odpůrci členství se obávají, že tyto sektory nebudou schopné obstát v konkurenci na světových trzích.

Vláda upozornila, že členství ve WTO způsobí okamžitý pokles příjmů z dovozních cel a daní. Dlouhodobě má však být členství pro ekonomiku pozitivní. Světová banka odhaduje, že členství ve WTO by mohlo zvýšit hrubý domácí produkt v příštích třech letech o 3,3 procenta ročně, napsaly agentury AP a Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace nyní zahrnuje 156 členů, včetně České republiky, a zastřešuje 97 procent světového obchodu.