Firmy začaly o spolupráci jednat už loni v létě, podrobnosti ladily téměř rok.

Firmy začaly o spolupráci jednat už loni v létě, podrobnosti ladily téměř rok. | foto: AP

Ruští těžaři míří do Ameriky. Rosněfť a Exxon se dohodly na spolupráci

  • 0
Největší ruská ropná společnost Rosněfť a největší americký producent ropy Exxon Mobil podepsaly smlouvu o strategickém partnerství. Rosněfť se díky smlouvě dostane k rozsáhlým zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon Mobil bude moci začít s průzkumem na pobřeží Černého moře a v arktické oblasti Karského moře.

Dohoda je považována za jednu z nejvýznamnějších, která byla v odvětví těžby ropy mezi americkým a ruským podnikem kdy podepsána.

Rosněfť je státní společností a díky Exxonu získá cenné know-how k těžbě ropy v těžko přístupných formacích, kde nelze těžit klasickým vertikálním hloubením.´Získané vědomosti zužitkuje i doma v Rusku, převážně v zamrzlých oblastech Sibiře.

Firmy začaly o spolupráci jednat už loni v létě, podrobnosti tedy ladily téměř rok. Exxon měl snahu do Ruska proniknout už před deseti lety, kdy měl zájem o tehdy největší ruskou ropnou společnost Jukos. Ta ale upadla v nemilost ruských úřadů a protože nebyla schopna zaplatit údajné daňové nedoplatky za minulé roky, vyhlásila bankrot.

,