Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ropa zlevnila pod 55 dolarů. Je nejlevnější od ledna 2007

  • 22
Cena severomořské ropy Brent klesla pod 55 dolarů za barel, kde nebyla od ledna minulého roku. Brent i americká ropa zlevňují, protože z trhu vyprchal optimismus kolem čínských hospodářských stimulů.

Americká lehká ropa klesla o 3,77 dolaru na 58,64 dolaru za barel. Denního minima se dotkla na 58,32 USD, což byla její nejnižší úroveň za 20 měsíců.

Ropa klesá po dvou dnech růstu kvůli obnoveným obavám z recese světové ekonomiky. Pozornost investorů se k ní stočila v situaci klesajících akcií na burzách. V New Yorku klesl index Dow Jones v 17:30 SEČ o tři procenta.

Obavy z recese podnítila Světová banka, která snížila hospodářský výhled na příští rok pro rozvíjející se ekonomiky. Spolu s akciemi klesaly i ceny komodit, protože s recesí by šla dolů i poptávka po surovinách a energiích.

"Ropný trh klesá v souladu s předpovědí poptávky," uvedl analytik londýnské Global Insight. Shrnul, že na trhu mají nyní převahu faktory tlačící ceny dolů. Global Insight předpokládá, že se cena americké ropy dotkne 50 USD a pak se vrátí na 65 USD.