Vrtná plošina Perdido patřící britsko-nizozemské ropné společnosti Shell

Vrtná plošina Perdido patřící britsko-nizozemské ropné společnosti Shell | foto: Getty Images

Loď a zámek z úplatků za ropu. Shell a Eni čelí vážnému obvinění

  • 24
Petrochemické firmy Eni a Shell mohly být zapojeny do velké korupční aféry, která nevýhodnými smlouvami na těžbu ropy připravila Nigérii o šest miliard dolarů, tedy v přepočtu 137 miliard korun. Případem se zabývá soud v Miláně. Společnosti vinu odmítají.

Italská prokuratura má na stole obří skandál, v němž figurují britsko-nizozemská společnost Shell a italská firma Eni. Částku, o kterou měla přijít jedna z nejchudších zemí světa kvůli nevýhodné smlouvě na těžbu ropy v moři u Nigérie, vyčíslila nezisková organizace Global Witness na šest miliard dolarů. Rozsáhlý případ korupce odkrývá neziskovka několik let, uvedla BBC.

Škody 5,86 miliardy dolarů vypočítala nová analýza, která zkoumala, jakým způsobem byla pozměněna smlouva o právech na průzkum těžby v ropném nalezišti OPL 245 ve prospěch ropných firem. Analýzu zpracovalo několik neziskových firem. Společnost Eni se proti výpočtu škod ohradila.

Pět tun úplatků

Skandálem se zabývala britská tajná služba MI6 a také FBI. V centru zájmu stojí také nigerijský prezident nebo bývalý ropný ministr Dan Etete, který byl francouzskou prokuraturou obviněn z praní špinavých peněz. Soud pracuje s verzí, že si z úplatků pořídil loď a zámek. O mocném muži, který měl ve své agendě byznys s ropou, jenž představuje 90 procent exportu země, se také říká, že má doma pět tun stodolarových bankovek.

„Zjistili jsme, že společnost Shell uzavřela dohodu, která Nigérii odřízla od podílu na zisku z těžby ropy,“ řekla Ava Leeová z organizace Global Witness zpravodajství BBC. „Tato částka by vystačila na vzdělání šesti milionů učitelů v zemi. Skutečně nemůžeme podceňovat, jak velká zakázka to je pro zemi, která má dnes nejvyšší podíl extrémní chudoby na světě,“ dodala.

Nigérie je sice nejbohatší ekonomikou v Africe, jenomže navzdory velkým zásobám ropy a plynu žijí miliony Nigerijců v chudobě. Kontrakt na těžbu v této zemi je pro Shell a Eni zajímavý, protože ložiska OPL 245 obsahují podle odhadů devět miliard barelů ropy.

Střet zájmů

Zájmy těchto společností znevěrohodňují především okolnosti kontraktu, které sahají až do vysokých pater politiky. Spekuluje se o tom, že OPL 245 přešla do rukou společnosti Malabu, kterou politik tajně ovládá. Sám je pak obviněn z uplácení členů vlády a dokonce i bývalého nigerijského prezidenta Goodlucka Jonathana s cílem, aby proces běžel hladce.

Firmy Shell a Eni čelí v případu obviněním kvůli tomu, že údajně věděly o tom, že 1,1 miliardy dolarů, které zaplatily Nigérii, putovalo na úplatky. Dokladem o tom má být dříve zveřejněná emailová komunikace. Veškerá pochybení však firmy odmítaly.

„Vzhledem k tomu, že záležitost řeší soud v Miláně, není vhodné, abychom se vyjadřovali k detailům,“ uvedla společnost Shell pro BBC. Podobně reagovala společnost Eni, která varuje před hanlivou kampaní.