ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Green Dealu a omikronu navzdory. Spotřeba ropy má být v roce 2022 rekordní

  • 97
Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury IEA se v příštím roce spotřebuje nejvíce ropy v historii. Důvodem je hlavně rostoucí globální poptávka po fosilních palivech, která souvisí i s oživením světového hospodářství po několikaměsíční pandemii nemoci covid-19.

Světová poptávka po ropě se pomalu blíží předpandemickému roku 2019, kdy byl zájem o toto palivo rekordní. Mezinárodní energetická agentura tak očekává, že navzdory nové mutaci omikron se globální poptávka po ropě zvýší o 3,3 milionu barelů za den. To by znamenalo, že denně se napříč celým světem spotřebuje 99,5 milionů barelů ropy. Informovala o tom agentura CNN.

Srí Lanka zaplatí za íránskou ropu čajem, chce tím vyrovnat stamilionový dluh

„Nová protipandemická opatření v souvislosti s mutací omikron nebudou mít na ekonomiky po celém světě tak fatální důsledky. Důvodem je třeba i rostoucí proočkovanost napříč celým světem,“ uvedla agentura ve své oficiální zprávě.

Agentura očekává silnější poptávku po ropě zejména v případě silniční dopravy a sektoru petrochemie. Obává se však možných negativních důsledků nové varianty na leteckou dopravu. Země po celém světě totiž mohou kvůli strachu z důsledků nové mutace třeba omezovat vstup lidem přes hranice.

Rok 2021 na finančních trzích: dařilo se ropě i NFT. Trpělo Turecko

Obavy z nové mutace omikron však nemají zástupci organizace OPEC. Ani tak státy, které ropu vyváží, nečekají kvůli omikronu pro příští rok větší změnu poptávky po ropě. „Dopady nové koronavirové varianty budou jen mírné a krátkodobé. Svět dokáže v příštím roce s nemocí covid-19 lépe bojovat a čelit podobným i novým výzvám,“ uvedli pro portál CNN analytici organizace OPEC.

OPEC nyní očekává, že poptávku po ropě v příštím roce zvýší hlavně Čína, Indie a Spojené státy. Podle zástupců tohoto kartelu je v poslední době patrné, jak je celý svět na ropě i dalších fosilních palivech silně závislý, a to navzdory současným snahám o řešení klimatické krize.