Ropovod, ropa, potrubí

Ropovod, ropa, potrubí | foto: Profimedia.cz

Ropa bude stát 80 až 140 dolarů, předpověděl Brusel

  • 13
Napětí na trhu s ropou bude v příštích letech trvat. Barel ropy by se mohl obchodovat v rozmezí 80 až 140 dolarů za barel. Předpověděla to Evropská komise v analýze budoucího vývoje na trhu s ropou, kterou vypracovala.

Pokles poptávky po "černém zlatu" není podle dokumentu moc pravděpodobný, poptávka by v roce 2030 mohla být zhruba o polovinu vyšší než v loňském roce. Zatím utajovanou zprávu Evropské komise má ČTK k dispozici.

Podle simulace, kterou komise vypracovala, růst cen ropy mezi lety 2004 a 2008 vedl k poklesu reálného Hrubého domácího produktu o 1,25 procenta v letošním roce a povede ke zhruba 1,75procentnímu poklesu reálného HDP v roce 2009. Vliv ropy by přitom jen letos měl zvednout spotřebitelské ceny o 2,75 procenta v roce 2008 a o 3,5 procenta v roce příštím.

"Pokud vydrží výrazný pokles cen ropy z července, mělo by to vést ke zmírnění inflace v následujících měsících. Navzdory tomu ale efekt cen ropy bude ovlivňovat energetickou inflaci až jeden rok," uvedla komise.

Prudký nárůst cen za barel ropy podle EK přišel Evropskou unii zhruba na 425 miliard eur (necelých 10,5 bilionu korun), které zamířily k producentům.

,