Posprejované logo Bank of Greece. Řecko. Ilustrační snímek.

Posprejované logo Bank of Greece. Řecko. Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Řecko zbankrotuje, říká agentura Fitch

  • 92
Řecko zřejmě prohraje svůj těžký boj s dluhy a skončí v platební neschopnosti. V pondělí to sdělila ratingová agentura Standard & Poor's a nyní se stejným prohlášením přichází její konkurent Fitch. Přesvědčení, že Řecko nesplatí svůj dluh téměř 343 miliard eur, je tak nejsilnější od začátku krize.

Z trojice největších ratingových agentur věřila dosud Fitch Řecku nejvíce. Zemi hodnotí o dva stupně vyšší známkou než konkurenti S&P a Moody's, u kterých je země jen krůček od vyhlášení platební neschopnosti.

Nyní agentura Fitch přitvrdila, ne sice rating, ale slovně. Řecko podle firmy nebude schopno splatit své dluhy, bankrot se ale pravděpodobně uskuteční organizovaným způsobem, uvedla.

"Stane se to. Řecko je insolventní, takže zbankrotuje," řekl agentuře Reuters šéf divize Fitch pro státní ratingy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe Edward Parker. "Nikoho by to nemělo překvapit," dodal.

Šéf oddělení státních ratingů agentury S&P Moritz Kraemer v pondělí uvedl, že Řecko se patrně už velmi brzy ocitne v situaci, kdy nebude schopno vyrovnat závazky z dluhopisů.

Řecko a stejně tak Španělsko v úterý prodaly v aukci krátkodobé státní dluhopisy za nižší úrok než minule. V případě Španělska se úrok snížil proti předchozí aukci až o polovinu. Prodej byl prvním testem zájmu investorů o dluhopisy Španělska po pátečním zhoršení ratingu agenturou Standard & Poor's (více čtěte Francie přišla o nejvyšší rating AAA, pohoršilo si i dalších osm zemí).

Řecko prodalo na trhu krátkodobé státní dluhopisy se splatností tři měsíce za 1,625 miliardy eur (41,6 miliardy Kč). Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, činil 2,90 a nepatrně se tak snížil z 2,91 v předchozí aukci. Úrok pak klesl na 4,64 procenta ze 4,68 procenta v prosinci.

,