Šipka na zdi ukazuje, kde skončí všichni Řekové kvůli Mezinárodnímu měnovému...

Šipka na zdi ukazuje, kde skončí všichni Řekové kvůli Mezinárodnímu měnovému fondu. | foto: AP

Řecká ekonomika se propadá méně než na začátku roku, přesto hrozivě

  • 5
Řecké hospodářství je stále v hluboké recesi. Ve druhém čtvrtletí se však mezoroční pokles zmírnil na 4,6 procenta. V prvních třech měsících totiž dosáhl propad dokonce 5,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.

Země je nyní šestým rokem v recesi a oživení ekonomiky brání hlavně úsporná opatření naordinovaná mezinárodními věřiteli.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru pokles ekonomiky o pět procent. Za prvních šest měsíců letošního roku se HDP snížil o 5,1 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc Řecko od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel. Pro letošní rok vláda odhaduje pokles HDP na 4,5 procenta, zatímco EU a MMF očekávají oslabení ekonomiky o 4,2 procenta. V loňském roce řecký HDP klesl o 6,4 procenta.

,