ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: qualcomm.com

Výrobce čipů Qualcomm tlačí na vládu, aby mu povolila spolupráci s Huawei

  • 6
Americký výrobce procesorů Qualcomm lobbuje u americké vlády za obnovení dodávek pro mobilního výrobce Huawei. Tvrdí, že současné restrikce Huawei od procesorů neodříznou, jen zakázku získá konkurence. Qualcomm chce společnosti prodávat své čipsety Snapdragon, uvádí The Wall Street Journal.

Procesory by Huawei využil do nových 5G telefonů. Poté, co prezident Donald Trump loni umístil čínskou firmu na černou listinu, mohou s ní američtí partneři obchodovat jen s výslovným souhlasem amerického ministerstva obchodu.

Restrikce se týkají jak hardwaru, tak i softwaru a získat od vlády výjimku není zrovna snadné. Už před půl rokem o ni požádal například Google, povolení se mu ale zatím získat nepodařilo.

Teď o něco podobného usiluje Qualcomm. Argumentuje tím, že zákaz přihrál zahraničním konkurentům trh v hodnotě osmi miliard dolarů, z čehož těží zejména tchajwanská společnost MediaTek a jihokorejský Samsung.

Wall Street Journal oba zmiňované konkurenty oslovil, ovšem Samsung odmítl celou záležitost komentovat a MediaTek pouze uvedl, že díky investicím do 5G technologií se mu daří získávat zákazníky celosvětově.