Ruský prezident Vladimir Putin na bilanční tiskové konferenci (14.prosince 2017)

Ruský prezident Vladimir Putin na bilanční tiskové konferenci (14.prosince 2017) | foto: Reuters

Putin uvažuje o kryptorublu. Virtuální měnou by se Rusko vyhnulo sankcím

  • 89
Rusko hledá způsoby, jak vytvořit „kryptorubl“, který by mu pomohl obejít západní sankce. Kreml, který je ve využívání moderních technologií spíš konzervativní, by se tak připojil k horečce kolem digitálních měn, napsal server Financial Times. Ještě v říjnu Putin hrozil burzám digitálních měn uzavřením.

Britský Independent píše, že Putinova vláda uvažuje o vytvoření kryptoměny, pomocí které by se vyhnul sankcím, jež na jeho zemi uvalil Západ po ruské anexi Krymu v roce 2014.

Ekonomický poradce prezidenta Putina Sergei Glazev uvedl na nedávném vládním setkání, že tento nástroj by se dal využít pro delikátní aktivity jménem ruského státu. „Mohli bychom vyrovnat účty s našimi soupeři po celém světě, bez ohledu na sankce,“ prohlásil Glazev podle webu Financial Times.

Podle serveru Independent by státem podporovaná virtuální měna představovala změnu taktiky Vladimira Putina, který ještě v říjnu hrozil internetovým stránkám, jež se zabývaly prodejem kryptoměn, úplným uzavřením. Putin tehdy tvrdil, že tyto měny jsou příliš riskantní a využívají je zločinci.

Zástupce guvernéra ruské centrální banky, Sergei Shvetsov, v říjnu na konferenci v Moskvě prohlásil, že virtuální měny jsou problematické. „Nemůžeme stát stranou. Nemůžeme umožnit přímý a jednoduchý přístup k takhle pochybným nástrojům,“ citovala jeho slova agentura Reuters.

Bitcoin a jiné digitální měny vzhledem ke své nezávislosti na centrálních bankách a vládách nabízí svým uživatelům značnou úroveň anonymity, což je nepochybně činí atraktivními pro nejrůznější kriminální aktivity. Podle serveru Independent ale následkem prudkého růstu hodnoty kryptoměn v roce 2017 začínají různé země uvažovat o jejich regulaci.

Rusko není první zemí, jež uvažuje o zavedení své vlastní virtuální měny. Švédská Riksbank zvažuje elektronickou verzi koruny a venezuelský prezident Maduro nedávno oznámil, že spustí digitální měnu petro, která by měla být kryta státními rezervami ropy a dalšími přírodními zdroji.