ŽEBŘÍČEK: Nejdražším technologickým firmám výrazně dominuje západ USA

  • 15
V USA právě vrcholí čtvrtletní výsledková sezona firem kótovaných na burze. Během té minulé se na vrchol pomyslného žebříčku nejhodnotnějších veřejně obchodovaných společností světa dostala pětice technologických firem ze západního pobřeží. A i přes aktuální zakolísání Applu nebo Googlu to vypadá, že své současné výsostné postavení potvrdí. Které firmy tedy vládnou burzám?

Apple se v Číně propadl na pátou pozici. Loni přitom byl 3.největším prodejcem smartphonů v tomto regionu

1. Apple

tržní kapitalizace: 606 miliard dolarů (za rok - 2,81 %)

Apple byl první technologickou firmou, která se po krizi začala vlamovat mezi ty úplně nejhodnotnější. A v roce 2011 se dostala na vrchol, odkud symbolicky sesadila ropný gigant Exxon. Bylo to v době, kdy už těžce nemocný zakladatel Steve Jobs předal šéfování firmy Timu Cookovi a Apple tehdy těžil z toho, že jeho iPhony se staly synonymem pro nejmodernější smartphony.

Od té doby, až na několik málo krátkých období, už Apple svou pozici nepustil. Poslední dobou se mu ale nedaří jako dřív. Minulý týden firma poprvé za 15 let oznámila meziroční propad tržeb za celý rok (psali jsme zde). To poslalo mírně dolů i akcie, která do té doby korigovaly sešupy ze začátku roku.

Android 6.0 Marshmallow

2 Alphabet

tržní kapitalizace: 554 miliard dolarů (za rok + 11,9 %)

Právě Googlu, respektive jeho loni vytvořenému zastřešení Alphabet, se nakrátko letos v únoru povedlo nadvládu Applu překonat (psali jsme zde). Nyní už je ale firma založená v roce 1998 Sergejem Brinem a Larry Pagem opět na bezpečné pozici dvojky.

Vytvoření mateřského Alphabetu bylo zdůvodňováno tím, že aktivity firmy dnes už jsou mnohem širší než jen vyhledávač Google. Sahají koneckonců od výroby inteligentních termostatů Nest nebo operačního systému Android až po snahu o průlom se samořiditelným autem. Tržby, zisky a tedy i cenu akcií a z ní odvozenou hodnotu firmy ale nadále pohání „staré jádro“, i když v novém kabátě.

Na minulý týden oznámených čtvrtletních tržbách přes 22 miliard dolarů (20procentní růst) se podle finanční ředitelky firmy Ruth Poratové podílely hlavně zisky z reklamy na vyhledávači a YouTube. Čím dál víc přitom roste důležitost vyhledávání v mobilních telefonech.

Ilustrační snímek

3 Microsoft

Tržní kapitalizace: 465 miliard dolarů (za rok + 16,9 %)

Třetí příčka patří společnosti založené Billem Gatesem, která se jako jediná z technologických gigantů drží v top 10 nejhodnotnějších firmách světa už od devadesátých let. Vysokou valuaci si Microsoft drží i přesto, že v posledních letech opouští svůj dlouholetý byznys model - tedy prodej operačního systému Windows - a snaží se uchytit v cloudu.

I když je snaha o znovunastartování Microsoftu trnitá (krachem skončil velmi drahý pokus prorazit v mobilních telefonech), investoři mu stále věří. Potěšily je potom i aktuální výsledky, po kterých se akcie dostaly na rekordní čísla. Ano, výš než v roce 1999, kdy začala praskat internetová bublina.

Šéf firmy Satya Nadella mimo jiné oznámil, že miliardy nainvestované do datových center se projevují v růstu příjmů z cloudových služeb, které přebily i poklesy způsobené upadajícím prodejem počítačů. Microsoft také zaujal představenými novinkami, zejména vlastním stolním počítačem s netradičním ovládáním (kolegové psali zde).

Vítejte ve Facebooku, ulice 1 Hacker Way

4 Facebook

Tržní kapitalizace: 377 miliard dolarů (za rok + 28,8 %)

Nejmladšímu z největších se za poslední rok na burze dařilo nejlépe. Na základě pravidelných zpráv o hospodaření připsaly akcie firmy Marka Zuckerberga více než čtvrtinu. Aktuální výsledky za třetí čtvrtletí odhalí Facebook teprve ve středu. Ty předcházející (oznámené v červenci) ale analytikům vytřely zrak a poslaly akcie vzhůru, když firma vydělala 6,24 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že čtvrtletní tržby jsou v porovnání s Microsoftem či Alphabetem ani ne třetinové, je jasné, že investoři stále věří hlavně v budoucnost Facebooku. V této víře je upevňuje třeba fakt, že posledně vygenerovala sociální síť 84 procent svých příjmů z mobilní reklamy.

Jeff Bezos, prezident a výkonný ředitel amerického obchodního portálu Amazon.com

5 Amazon

Tržní kapitalizace: 369 miliard dolarů (za rok + 24 %)

To přední světový e-shop Amazon je na tom jinak. I když vykáže tržby přes 32 miliard, což představuje 29% meziroční nárůst, analytikům a investorům to nestačí a akcie padají. I tak si ale v poslední době vedou velmi dobře a stejně jako se nahoru v žebříčku nejbohatších lidí posouvá zakladatel a spolumajitel Jeff Bezos (momentálně dle Bloombergu na třetí příčce), logicky stoupá i samotný Amazon.

A podobně jako v případě Googlu nebo Microsoftu, i Amazon čím dál tím víc navyšuje nové zdroje příjmů. V jeho případě je to hlavně divize Amazon Web Services, která je s čtvrtletními příjmy 3,23 miliardy dolarů (a pěknou provozní marží ve výši 31,6 procenta) největším poskytovatelem cloudových služeb na světě.

Novináří sledují celkovou hodnotu prodaného zboží během Dne nezadaných na velké...

6 Alibaba

Tržní kapitalizace: 254 miliard dolarů (za rok + 21,6 %)

Zatímco dosud platilo, že pořadí největších technologických firem je shodné s těmi úplně nejhodnotnějšími kótovanými na amerických burzách, u Alibaby to už je jinak. Mezi tuto čínskou skupinu internetových tržišť a předchozí Amazon se vecpalo hned několik tradičnějších společností - Berkshire Hathaway Warrena Buffeta, někdejší vládci žebříčku z Exxonu, farmaceutici z Johnson & Johnson a General Electric.

Je otázkou, kam se nadále budou kroky původce největšího burzovního vstupu v historii ubírat. Stejně jako Facebook bude teprve své výsledky oznamovat. Naposledy Alibaba příjemně překvapila, když byly kvartální zisky vysoko nad předpoklady analytiků.

Tencent.

7 Tencent

Tržní kapitalizace: 251 miliard korun (za rok + 40 %)

Jen o pár miliard menší hodnotu než Alibaba má další čínská internetová firma -Tencent. Možná více než u kterékoli jiné firmy ze seznamu se u firmy obchodované na hongkongské burze hodí zdůraznit, že se jedná o skupinu mnoha poměrně odlišných firem. Od sociální sítě až po e-shopy. A růst tohoto byznysu je v posledním roce překotný.

Samsung Galaxy Note 7

8 Samsung

Tržní kapitalizace: 200 miliard dolarů (za rok + 21,5 %)

Samsung je firma, která se ve statistikách jako jsou tržby či počet zaměstnanců objevuje mnohem výše, než nyní v očích investorů. Po debaklu s phabletem Galaxy Note 7, který firma stáhla z trhu to bude mít Samsung u investorů velmi těžké.

Možná překvapivě ale zase až tak velký sešup nenastal a akcie jsou za rok stále výrazně v plusu. V posledním kvartále i přes propad Samsung prodal zboží za více než 40 miliard dolarů. Největší dopady současné krize ale na jihokorejskou firmu nejspíš teprve čekají.

Procesor Intel s jádrem Skylike

9 Intel

Tržní kapitalizace: 164 miliard dolarů (za rok + 5,94 %)

S devátou příčkou se vracíme k firmám kótovaným v Americe (Tescent a Samsung upisovaly akcie doma v Asii). Za Alibabou následuje obří skok. Nepočítáme-li mezi technologické firmy mobilní operátory China Mobile nebo AT&T, je další v pořadí až výrobce procesorů Intel na celkovém 26. místě.

Firma z kalifornské Santa Clary založená už v roce 1968 pamatuje mnohem lepší umístění. Do desítky nejhodnotnějších se dostala naposledy v roce 2003. Za poslední čtvrtletí firma utržila přes 15 miliard dolarů (tedy stále mnohem více než třeba Facebook), na čemž vygenerovala provozní zisk 4,5 miliardy.

Šéf TSMC Morris Chang.

10 TSMC

Tržní kapitalizace: 154 miliard dolarů (za rok + 43,4 %)

A u polovodičů zůstaneme, konkrétně u výroby waferů. Tím se totiž zabývá tchajwanská firma Taiwan Semiconductor Manufacturing, kótovaná ve Tchaj-wanu. Podle toho, že hodnota firmy stoupla za poslední rok o více než 40 procent to vypadá, že to je docela dobrý byznys. Pěkná je i provozní marže, která dle aktuálních výsledků činí okolo 40 procent.

I proto si 19 let starou firmu investoři cení více než třeba Oracle, Cisco, IBM, Hewlett Packard nebo například další tchaj-wanskou firmu Foxconn.