Portugalský premiér Jose Socrates líčí utahování opasků.

Portugalský premiér Jose Socrates líčí utahování opasků. - Jose Socrates. | foto: AP

Portugalsko začalo škrtat. Zvyšuje daně a snižuje platy politikům

  • 67
Portugalsko, jedna z černých ovcí eurozóny, se rozhodlo napravit své hospodaření. Země přitvrdila úsporná opatření, aby srazila letošní deficit veřejných financí na 7,3 procenta HDP a příští rok na 4,6 procenta. Porostou daně a sníží se platy.

"Opatření jsou zásadní ke znovuzískání důvěry a zajištění financí pro hospodaření," řekl předseda vlády Jose Socrates. Portugalsko chce předejít tomu, aby se dostalo do problémů, které trápí Řecko.

K letošnímu rozpočtu proto vláda schválila dodatečné úspory. Místo letošního schodku 8,3 procenta HDP plánuje deficit srazit o jedno procento. Příští rok by měl schodek klesnout o dvě procenta na 4,6 procenta HDP.

Portugalce ale čekají mimořádné daně z příjmů až 1,5 procenta nebo o procento vyšší daň z přidané hodnoty. Velké ziskové společnosti a banky budou navíc odvádět dodatečnou daň 2,5 procenta. Politikům a nejvýše postaveným zaměstnancům veřejného sektoru klesnou mzdy o pět procent.

Portugalsko slibuje, že dostane deficit pod unijní tříprocentní limit vůči HDP do roku 2013.

Španělé budou stávkovat

Úsporná opatření už ve středu vyhlásilo Španělsko, které rovněž patří k zemím s vysokými dluhy. Tamní plán na pětiprocentní snížení mezd státním zaměstnancům a propouštění mobilizoval dvě největší odborové organizace, které vyhlásily na 2. června stávku.

Nutnost úspor se odborářům snažil vysvětlit premiér José Luis Rodríguez Zapatero, ale setkal se s nepochopením. Ve Španělsku žije 47 milionů obyvatel a pro stát pracuje 2,7 milionu z nich.