Fotovoltaická elektrárna u polského Swiebodzinu (8. dubna 2022)

Fotovoltaická elektrárna u polského Swiebodzinu (8. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Polsko přiškrtilo výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Bylo jí moc

  • 73
Polský státní provozovatel energetické sítě během neděle omezil výrobu elektřiny z větrných a solárních zdrojů. Regulátor musel odstavit zařízení s celkovým výkonem 4,5 gigawattu. Stalo se tak kvůli nadměrné nabídce elektrické energie. Slunečné a větrné počasí totiž zvýšilo výrobu elektřiny z fotovoltaických panelů a větrných turbín, k tomu se přidala rovněž i nižší víkendová poptávka.

Státní provozovatel sítě Polskie Sieci Elektroenergetyczne musel o víkendu zakročit proti rekordní výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, neboť bylo nutné vyrovnat energetickou soustavu země, píše agentura Bloomberg. Polské uhelné elektrárny však zůstaly v provozu.

Omezení výroby proběhlo v Polsku již o předchozích víkendech. Tehdy se ale tento zásah týkal pouze výroby ze solárních panelů. K tomu se však nyní přidaly i větrné zdroje. Kvůli převisu nabídky nad poptávkou byla cena elektřiny stlačena do záporných hodnot.

Sůl, cihly nebo beton. Startupy přicházejí s novými způsoby uchovávání energie

Polsko je již dlouhá léta závislé na uhelné energetice. V zemi není žádná jaderná elektrárna, současná vláda ale se zprovozněním jaderných reaktorů do budoucna počítá. Podobně jako v dalších státech Evropské unie i v Polsku probíhá poměrně masivní rozšiřování obnovitelných zdrojů.

Co s elektřinou?

Boom polských solárních panelů v podnikové sféře i mezi domácnostmi zvýšil instalovaný výkon fotovoltaických zařízení na téměř 18 gigawattů, zatímco výkon větrných elektráren dosahuje 10,1 gigawattu. Během neděle obnovitelné zdroje v Polsku dokázaly pokrýt více než polovinu celkové poptávky.

S obnovitelnými zdroji roste riziko blackoutů. Pomáhat může umělá inteligence

Za nucenou pauzu ve výrobě poskytuje provozovatel rozvodné sítě výrobcům obnovitelných zdrojů mírné kompenzace. I přes nedělní rekordní výrobu však zůstaly v provozu polské uhelné elektrárny, a to proto, aby dodávaly elektřinu do sítě i během noci.

Polsko není jedinou ekonomikou v Evropské unii, která se nyní potýká s rekordní výrobou zelené elektřiny. Poměrně těžké časy prožívají i jaderné elektrárny ve Španělsku nebo ve Francii. Větrné a solární parky v tomto regionu aktuálně vyrábějí více energie než kdykoliv předtím, což redukuje podíl, který posílají do národních energetických sítí. Francouzská společnost EDF v minulých dnech dokonce snížila výrobu jaderné energie a některé reaktory dočasně vyřadila z provozu.