Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - USA, Spojené státy, Amerika - vlajka | foto: Profimedia.cz

Počet zaměstnaných Američanů v březnu vzrostl. Potřetí za více než dva roky

  • 5
Americké firmy vytvořily v březnu 162 tisíc nových pracovních míst. Počet lidí, kteří našli práci, díky tomu vzrostl teprve potřetí od začátku recese z prosince 2007. Nezaměstnanost zůstala na 9,7 procenta.

Nárůst počtu pracovních míst byl nejvyšší za tři roky. Většinu lidí najímaly soukromé firmy, nabíral však také stát. Obamova administrativa nyní najímá dočasné pracovníky na sčítání lidu. Celkem jich potřebuje 1,5 milionu.

Lednový údaj nezaměstnanosti americké ministerstvo práce revidovalo na nárůst 14 tisíc míst, zatímco únor po revizi vykázal ztrátu ve stejném rozsahu.

Američané, kteří mají jistotu příjmů, začínají znovu více utrácet. Jejich výdaje, životně důležité pro růst ekonomiky, vzrostly podle statistik už pátý měsíc v řadě. Lidé jsou ale stále opatrní a každou útratu raději dopředu promyslí.

Pokles nezaměstnanosti je zatím v nedohlednu

Například letecký mechanik Sal Rallo tento týden synům koupil videohru. Ještě před rokem nebo dvěma by si to nemohl dovolit.

"Kdysi bych to odložil. Teď mám o trochu větší jistotu," řekl agentuře Reuters Rallo, který žije v newyorském Queensu a je zaměstnancem americké letecké společnosti American Airlines. Přesto dodává, že na bezmyšlenkovité rozhazování to není.

Díky vyšším útratám jsou na tom lépe také maloobchodníci. Například světový lídr se sportovním oblečením Nike zaznamenal v posledních měsících růst tržeb.

Ekonomové však varují, že oživení amerického trhu práce bude pomalé. Letos zřejmě nebude dost silné natolik, aby nezaměstnanost klesala. Vytváření nových pracovních míst je přitom pro hospodářství klíčové.

"Růst zaměstnanosti je poslední kousek skládačky. Potřebujeme růst pracovních míst a růst platů, aby bylo udržitelné hospodářské oživení," řekl ekonom Nomura Secirities International v New Yorku Zach Pandl.


,