Raperka Cardi B na palubě soukromého letadla Playboye přezdívaného Big Bunny....

Raperka Cardi B na palubě soukromého letadla Playboye přezdívaného Big Bunny. Společnost je nucena nyní letoun prodat. (4. prosince 2021) | foto: Profimedia.cz

Playboy počítá ztráty, zbavuje se Velkého králíka, svého ikonického letounu

  • 9
Mateřská společnost časopisu Playboy, společnost PLBY Group, se potýká s rostoucími ztrátami. Aby jejich výši aspoň částečně eliminovala, prodává za 17,5 milionu dolarů (414 milionů Kč) své jen nedávno vzkříšené soukromé letadlo. Luxusní černý letoun Playboye známý jako Big Bunny (Velký králík) tedy nejspíš přijde o logo na vertikální ocasní ploše.

Podle prodejních dokumentů zveřejněných v září se na koupi letadla dohodl subjekt spojený s rodinnou kanceláří Slater Family Holdings, která má pobočky v americkém Bostonu a Palm Beach. Informaci přinesl portál Bloomberg.

Vlastník Playboye, společnost PLBY Group, přitom koupila soukromé letadlo vyrobené společností Bombardier za 12 milionů dolarů (281 milionů Kč) teprve v roce 2021 po návratu Playboye na akciovou burzu. „Po pečlivé renovaci inspirované Hefnerovým původním tryskáčem a okázalém uvedení do provozu téhož roku by prodej více než zdvojnásobil hotovostní investici společnosti Playboy ve výši tří milionů dolarů,“ uvedla společnost v prohlášení. Společnosti PLBY Group ani Slater Family Holdings na žádosti o komentář k transakci bezprostředně nereagovaly.

Playboy se po devítileté přestávce vrací na akciovou burzu

Podle dohody si společnost PLBY ponechá ve vlastnictví imatrikulační číslo letadla na zádi: N950PB, totožné jako mělo Hefnerovo původní letadlo. V dokumentech o prodeji se rovněž uvádí, že z interiéru i exteriéru letadla budou odstraněna loga Playboye.

Společnost PLBY financovala nákup úvěrem ve výši 9 milionů dolarů a výnosy z transakce použije na splacení dluhu a poplatků spojených s prodejem a převodem vlastnictví. Prodej letounu má být uzavřen 22. září.

Transakce přichází poté, co společnost PLBY vykázala ve druhém čtvrtletí letošního roku nižší zisky. Ty vysvětluje problémy v dodavatelském řetězci i zvýšenými inflačními tlaky. „Společnost v průběhu čtvrtletí restrukturalizovala svůj dluh a zajistila si dodatečnou likviditu,“ řekl generální ředitel společnosti Ben Kohn. Investorům také sdělil, že má nyní 70 milionů dolarů v peněžních ekvivalentech, které zahrnují kryptoměny i hotovost, a že společnost také provádí strategickou revizi svých obchodů.

Hefnerův původní Big Bunny byl McDonnell Douglas DC-9. Na snímku je zachycený při svém prvním letu na letišti v Los Angeles. (17. března 1970)

Podnikání společnosti mimo licencování Playboye zahrnuje produkty určené přímo spotřebitelům, digitální předplatné a zábavný obsah. Společnost PLBY, jejíž tržní kapitalizace činí přibližně 188 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč), měla k 30. červnu podle Bloombergu nesplacený dluh ve výši přibližně 225 milionů dolarů (5,2 miliardy Kč).