PŘEHLEDNĚ: Peníze navíc. Sídla, která platí lidem za to, že se přistěhují

  • 51
Řecký ostrov Kythira, italské městečko Candela nebo švýcarská vesnice Albinen. Tato místa spojuje alarmující úbytek obyvatelstva, který řeší tak, že nově příchozím jednoduše zaplatí. Také některé americké státy bojují se stárnutím populace tím, že se nejrůznějšími pobídkami snaží přimět mladé lidi k přestěhování. Kladou si však přísné podmínky.
Řecko - Kythira

Kythira, Řecko

Skalnatý řecký ostrov ležící mezi Peloponéským poloostrovem a Krétou v současnosti zoufale shání nové obyvatele. Na ploše 20 kilometrů čtverečních oficiálně žije pouze dvacet lidí a tamní diecéze řecké pravoslavné církve se rozhodla, že nové sousedy přiláká štědrou nabídkou.

Americký deník Los Angeles Times ve své reportáži z místa minulý měsíc uvedl, že případní noví osadníci dostanou dům, pozemek a 500 eur (12 800 Kč) měsíčně po dobu tří let. List poznamenal, že přednost budou mít občané Řecka a pro dotovaný pobyt na ostrově už byly vybrány čtyři rodiny.

Život na odlehlém ostrově však není jednoduchý, není zde žádná benzinová stanice či supermarket, pouze několik taveren a hrstka obchodů v tamním přístavu Potamos. Lákadlem Antikythéry je především příroda a průzračná mořská voda, ideální pro potápění.

Vesnice Albinen leží ve výšce kolem 1300 metrů nad mořem ve švýcarském kantonu...

Albinen, Švýcarsko

Obyvatel švýcarské vesnice Albinen, ležící na jihu země, dlouhodobě ubývá. V roce 2017 proto pár stovek zbylých rezidentů schválilo návrh, podle kterého každý nově příchozí dostane finanční podporu. Dospělý má nárok na 25 tisíc švýcarských franků (580 tisíc Kč) a dítě na 10 tisíc franků.

Osadníkům musí být méně než 45 let a musejí se zavázat, že ve vesnici stráví minimálně 10 let. Musí rovněž koupit nebo postavit dům v hodnotě minimálně 200 tisíc franků. Cizinci se o místo ve vesnici mohou ucházet pouze pokud mají v zemi povolení k trvalému pobytu kategorie C.

Italské městečko Candela.

Candela, Itálie

Nicola Gatta, starosta městečka Candela na jihu Itálie přišel před dvěma lety s praktickým řešením, jak zastavit postupné ztenčování tamního obyvatelstva. Začal lidem nabízet až 2000 eur (51 100 Kč) za to, že se tam přestěhují, přičemž nabídka platí i pro cizince.

Server stanice CNN popsal, že nabízený jednorázový bonus je 800 eur pro jednotlivce, 1200 eur pro pár, od 1500 do 1800 eur pro tříčlennou rodinu a přes 2000 eur pro rodiny s více členy.

Město nabízí i možnost odepsat si poplatky za odpady, školky či další účty z daní. Po nových osadnících se rovněž požaduje, aby měli zaměstnání s příjmem aspoň 7500 eur (192 tisíc Kč) ročně. Candela má nyní necelých 3000 obyvatel, přičemž ještě v 90. letech zde žilo přes 8000 lidí.

Vermont, Spojené státy

Hlavní město státu Vermont Montpelier.

Americký stát Vermont se od prvního ledna letošního roku snaží přilákat lidi, kteří pracují dálkově. Program se sloganem “pracuj kdekoli, žij ve Vermontu” cílí na zaměstnance na plný úvazek, kteří mohou většinu svých pracovních povinností vykonávat z domova, případně z coworkingového centra s vermontskou adresou.

Lidé, kteří tyto podmínky splňují a přestěhují se do státu na americkém severovýchodě, mohou od Vermontu dostat během dvou let až 10 tisíc dolarů (230 tisíc Kč). Prostředky lze využít na výdaje spojené se stěhováním, rekvalifikací, pořízením techniky potřebné pro práci na dálku či členstvím v coworkingovém centru. Vermontský program má omezené finanční prostředky a nové žadatele bude přijímat pouze do doby, než mu vyhrazené peníze dojdou. Přihlásit se však mohou pouze Američané.

Maine, Spojené Státy

Motorkář projíždí pod krásně vybarveným javorem v americkém státě Maine. Stromy v jižním Maine by podle místních zpráv měly mít nejkrásnější barvu příští týden.

Nedaleko od Vermontu leží na východním pobřeží USA stát Maine, který se potýká se stárnoucí populací. Aby úřady zabránili odlivu tamních studentů, zavedly speciální daňový program, který jim pomáhá se splácením studentských půjček.

V roce 2008 se tento program rozšířil na veškeré absolventy amerických univerzit, které kvůli zpoplatněnému vysokoškolskému studiu tíží dluhy. Pokud se absolventi přestěhují do Maine, stát jim za každou splátku studentské půjčky sníží částku, kterou by jinak museli zaplatit na daních a to přesně o tolik, kolik činí splátka studentského dluhu.

Háček je v tom, že podmínky splňují pouze studenti, kteří promovali po roce 2015, poznamenal server MarketWatch. Maine totiž cílí především na mladé lidi.

New Haven, Connecticut, Spojené státy

New Haven v americkém státě Connecticut.

Druhé největší město amerického státu Connecticut, jenž leží severně od New Yorku, nabízí novým majitelům tamních domů řadu finančních pobídek. Celková výše podpory vyplácená městem může dosáhnout až 80 tisíc dolarů (1,8 milionu korun).

Iniciativa, jejímž cílem je přilákat do města nové obyvatele poskytuje 10 tisíc dolarů na splátku nového domu, 30 tisíc dolarů na renovace či energeticky úsporná opatření a až 40 tisíc dolarů na školné na tamních vysokých školách, popisuje server MarketWatch. Příjem nových osadníků však nesmí přesáhnout 120 % místního mediánu mezd.

Město zřejmě láká lidi i z toho důvodu, že mu docházejí zaměstnanci. Noví městští úředníci, hasiči, policisté či učitelé totiž mohou v rámci podpory získat dalších 2,5 tisíce dolarů.

Město Baltimore ve státu Maryland

Baltimore, Maryland, Spojené státy

Největší město amerického státu Maryland dvakrát ročně rozdá 30 potenciálním rezidentům 5000 dolarů na nákup nového domu ve městě. Program s názvem Buying into Baltimore funguje jako loterie a potenciální uchazeči musejí splnit řadu podmínek.

Například nesmějí mít hypotéku na více než 517 tisíc dolarů. Měli by také počítat s tím, že do 60 dnů od výhry si musejí pořídit dům, podpora od města se totiž netýká kupních smluv podepsaných před slosováním.

Alaska Highway - Muncho Lake

Aljaška, Spojené státy

Druhý nejmladší americký stát každoročně rozděluje mezi své obyvatele část příjmů z těžby ropy. Od roku 1976 zde funguje tzv. dividenda stálého fondu (Permanent Fund Dividend), jejímž prostřednictvím stát lidem každoročně vyplácí 25 procent z těchto peněz.

Nárok na příspěvek má každý, kdo má v nejsevernějším státu USA bydliště aspoň rok, tráví zde minimálně 190 dní ročně a nemá záznam v trestním rejstříku. Výše podpory se pohybuje kolem 1200 dolarů ročně, například v roce 2008 však přesáhla 3200 dolarů.